21 Nisan 2024 - Pazar

KİME GÖRE BAYRAM?

KİME GÖRE BAYRAM?

Yazar - BAYRAM KALKAN
Okuma Süresi: 3 dk.
BAYRAM KALKAN

BAYRAM KALKAN

petrolgazetesi@hotmail.com -
Google News

Oldum olası çocukluk yıllarım hariç hiç bir bayramı sevmedim, sevemedim, severek, isteyerek kutlamadım, bir yanım daima buruk kaldı. Bu düşünce ve duygularımdan dolayı bana kızanlar oluyor. Ama ne yapayım bunları hissediyor ve yaşıyorum. Hiç bir zaman fikir ve düşüncelerimi toplumun zevk ve düşünceleri doğrultusunda yazmadım, gerçek ne ise onu yazdım. Dini konularda bir Müslümana yetecek kadar bilgiye sahip olduğumu düşünüyorum. Allah'a ve onun dinine inancım tamdır. Ama iş dini bayram bahanesiyle 9 gün tatile giden fakir, fukarayı unutanlara gelince düşüncelerimden asla taviz vermedim, vermem.

Peygamberimizin zamanında bayramlar birlik, beraberlik, kardeşlik yardımlaşma dayanışma amacı ile sadece bir gün kutlanırdı. Peki günümüzde öyle midir? Hayır, tam aksine zenginler bayramdan bir kaç gün önce tası, tarağı toplayıp tatil beldelerine kaçıyorlar. Fakirler ise çocuklarına elbise, giyim, kuşam, şeker alma derdine düşüyorlar. Zenginler ise bayramı tatil beldelerinde zevk ü sefa içinde geçiriyorlar. Fakiri, fukarayı düşünen var mı? Tabi ki yok, fakiri, fukarayı kim düşünecek? Şu gerçek var ki bir çok zengin fitre ve zekâtını bile vermiyor. Sonrada tatil beldelerinden insanlara mesaj atarak, "Bayramınız kutlu olsun" diye ikiyüzlülük yapıyor. Yani bayram artık tatilin bir bahanesi olmuştur. Eskiden bayramlar sadece bir gün kutlanırdı. Peki günümüzde öyle midir?

Nerde o eski günler? Uzun bayram tatilleri insanların yararına gibi görünse de aslında öyle değildir. Bir devlet bir aile gibidir, fazla harcama yapılırsa yokluğa yüksek enflasyona neden olur. Günümüzde bayramlar en az 8-10 gün kutlanır oldu. Bu 10 günlük bayram tatili boyunca hastanelerde uzman deneyimli doktor yok, bankalar kapalı, emniyet ve güvenlik hariç neredeyse tüm devlet kurumları kapalı, bankamatiklerde para yok. Açık lokanta, bakkal bile yok. Yani 10 günlük tatil bitinceye kadar vatandaşlar çok büyük sıkıntılar yaşıyorlar ama kimin umurunda?

Dünyanın en zengin ülkelerinde bile bayramlar sadece 1 gün kutlanırken biz Türkiye olarak neyimize güvenip 9 gün tatil yapıyoruz? Hani "ekmek yoktur yemeye" atasözünü yaşamıyor muyuz? Milyarlarca dolarlık bütçe açığı, zamlar, yüksek enflasyon, tamtakır bomboş bir hazine ile 9 gün tatil yapıyoruz. Olacak şey değildir. Kısacası bayramları oldum olası sevmedim. İlk önce kazanacaksın, sonra afiyetle yiyeceksin. Yaşamın, hayatın gerçeği felsefesi budur. Ayağını yorganına göre uzatmayan devletlerin, toplumların hali, vaziyeti ayan-beyan ortadadır. Aslında yazacak o kadar çok şey var ki, şimdilik bu kadarıyla yetinelim.

Allah'a emanet olunuz, kalın sağlıcakla.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.