16 Ocak 2024 - Salı

BATMAN'IN ELÇİLERİ (1)

BATMAN'IN ELÇİLERİ (1)

Yazar - BAYRAM KALKAN
Okuma Süresi: 8 dk.
BAYRAM KALKAN

BAYRAM KALKAN

petrolgazetesi@hotmail.com -
Google News

Merhaba sevgili Petrol Gazetesi okurları. Ben sanatçı, gazeteci, yazar Bayram Kalkan. Bildiğiniz üzere Batman Petrol Gazetesinde köşe yazarlığı yapmaktayım. Bundan böyle gündemdeki yazılarımın yanı sıra bir ilke imza atmak istiyorum.

Gazetemiz Batman Petrol'de "Batman'ın elçileri'' adıyla Batmanlı olup dünyanın her yerinde Batman’ı temsil eden hemşehrilerimiz ile söyleşiler yaparak sizlerle buluşturacağız. İlk söyleşimizi Batman'ı Avrupa'da ses sanatçılığı ve yönetmenlik yaparak temsil eden Batmanlı ünlü ses sanatçısı Bedil Brahim ile yaptım. Değerli hünermend ozan Bedil Brahim'in bu söyleşiyi fazlasıyla hak ettiğini herkes biliyor. Bizde yiğidin hakkını yiğide verdik ve ilk söyleşimizi sevgili kardeşim Bedil Brahim ile gerçekleştirdik.

Merhaba sevgili kardeşim Bedil. Öncelikle bizlere zaman ayırarak bu söyleşiye katıldığınız için teşekkür ederim.

-Öncelikle yaşınız ve doğum yerinizi söyler misiniz?

1968 yılında Batman'ın Beşiri ilçesine bağlı Kuşçukuru (Kelhok) köyünde dünyaya gelmişim.

-Gerçek adınız ve soyadınız nedir?

Gerçek ismim Feyzi Güden’dir.

-Kaç kardeştiniz?

Biz 13 kardeştik. 4’ü vefat etmiş durumda. Çok çükür 9 kardeş hayattayız.

-Sevgili Bedil sanatçı olmak neden ne zaman aklına geldi?

Kendimi bildim bileli babamın kılamlarıyla, annemin lorik ve ağıtlarıyla, ağabeyimin dengbêjî kilamlarıyla büyüdüm. Babamın bir radyosu vardı. Ordan da Şero'ye Bıro, Meryem Xan, Kawis Axa, Mehmed Arifê Cizrawi, Isa Berwari, Ayse Şan sesleriyle tanıştım. Radyoların ardından müzik çalarlar ve teyipler devreye girince dengbêjlerden Salıhê Bınatî, Teyîbo, Selîmê Recebî, Şakıro, Hıseynê Muşî, Evdilkerîmê Patnosî, Zahıro. tabiki bunlardan sonra da Sivan Perwer, Dilgeş ve Dilbirîn müzik hayatıma yön veren isimler oldu. İlkokul dönemlerimde Türkçe Müziğini de dinlemeyi severdim. Nuri Sesigüzel, İbrahim Tatlıses, İzzet Altınmeşe, Burhan Çaçan, Selahattin Alpay ve Emel Sayın'ı zevkle dinlerdim.

-Değerli solistim şu ana kadar kaç albüm çıkardınız?

Bayram ağabey, şimdiye kadar 6 tane albüm ve bir çok single şarkılar çıkarmışım.

-Sevgili Bedil niye Avrupa'ya göç etmek istediniz?

Demek ki o zamanki şartlar öyle gerektiriyormuş. Hem ekonomik şartlardan, hem bölgemizin geri kalınmış zihniyetinden, feodal yapıdan, 1982'lerin 12 Eylül siyasal ve benzeri zorluk ve sıkıntılarından dolayı. Yani anlayacağınız herkesin kendine göre bir derdi ve nedeni vardı.

-Sanat hayatına Batman'da mı, Avrupa'da mı başladınız?

Ben daha ilk okula giderken, sesim güzeldir diye öğretmenim okulda her fırsatta bana türkü söyletirdi. Beşiri’de orta okula giderken yıl sonu tatili için ses yarışmaları düzenleniyordu. Ben kendi yaşıtım ve dalımda hep birinci gelirdim. İlçemiz Beşiri ilçedeki bütün okullarda birinci gelenlere konser düzenliyordu. Ben konserde her sene solist olarak yerimi alıyordum. 1985 senesinde Almanya’ya geldiğim de müzikle uğraşma imkanım daha da çok arttı.

-Avrupa'nın hangi ülkesinde yaşıyorsunuz?

Almanya da yaşıyorum.

-Evli misiniz, evli iseniz kaç çocuğunuz var?

Evliyim 7 Çocuğum var.

-Mikrofon ile ilk nerede tanıştınız?

Beşiri de ortaokul yıllarında. Özellikle Beşiri'de yapılan ortaokul ses yarışmalarında.

-Sevgili Bedıl Brahim, kendinize örnek aldığınız sanatçı veya sanatçılar kimlerdi?

Şeroyê Biro, Şakıro, Mehmed Arıf Cizrawî, Şıvan Perwer, Aram Tigran.

-İlk albümü ne zaman, nerede yaptınız? İlk albümün adı neydi, şimdiye kadar kaç albüm yaptınız?

İlk albümümü 1992 sonlarında çıkardım. Albümün ismi Ser Sale / Hevalêmin idi. Şimdiye kadar 6 tane albüm ve bir çok single türkü çıkarmışım.

-Şimdi Avrupa'da sahne alıyorsunuz çoğunlukla düğünler mi, konserler mi, gazino programları mı yapıyorsunuz?

Tabi ki Avrupa’da memleket kadar imkanlar yok. Ama yine de nerede bize göre, kafamıza göre bir program varsa sahne alıyoruz.

-Müzik dışında başka bir uğraşınız var mı?

Bir firmada makina operatörlüğü yapmaktayım.

-Batman'ı özlediniz mi? Özlediyseniz bir gün Batman'a geri gelmeyi ve yerleşmeyi düşünüyor musunuz?

Tabi ki Batman'ı, Amed'i, Beşiriy'i, kendi köyüm Kuşçukuru'nu çok özlemişim. Rüyalarımda bile hala Kelhok’un o mis gibi kokan gül bahçelerinde, babamın kendi elleriyle ektiği bağımızın içinde, o yemyeşil tarlalarımızın içinde gezip koşuyorum.

-Kürt ve Ézidi bir sanatçı olarak Türkiye'de ve Avrupa'da zorluklar yaşadınız mı? Yaşadıysanız ne gibi zorluklar yaşadınız?

Türkiye’de iken maalesef inancımızdan dolayı zorluklar yaşıyorduk. Şimdi düşünüyorum da kanaatimce bazı güçler bilerek milleti bir birine kışkırtıp, saldırtıp oradan bir rant edinmek için birbirlerine düşürüyorlarmış. Umarım şimdi bu aşamaları geçmişizdir. Avrupa'da öyle ciddi zorluklar yaşamadık. Tek yaşadığımız zorluk olmuşsa o da memleket özlemidir.

-Bir gün Türkiye'ye gelerek siyaset yapmayı bir Milletvekili veya Belediye Başkanı olmayı düşündünüz mü? Feleknas Uca kardeşim de bir Ézididir. Bu halk ezici bir çoğunlukla ona oy verdi. Sen tanınmış ünlü bir Kürt ozanısın siyaset yaparsan seçileceğine inanıyor musun?

Tabi ki, eğer talep olursa severek gelip milletime hizmet etmek isterim ve kazanacağıma da inanıyorum. Bu vesileyle halkımızı inançlardan dolayı birbirinden uzaklaştıran kesimlerden uzaklaştırıp birbirleriyle kaynaşmaya kaynaştırmaya çalışacağım. Sonuçta hepimiz bir soydan geliyoruz, kardeşiz. İnançlar kardeşliğimize engel olmamalı. Ama halkımdan bir vazife alırsam severek gelip milletime hizmet etmek isterim. Kim neye ve nasıl inanıyorsa saygı duyulmalı ve engel olmamalı.

-Müzik hayatına ne zamana kadar devam etmek istiyorsunuz?

Sağlığım ve sesim el verinceye kadar devam ederim.

-Geçmişinde Batman ile ilgili acı veya tatlı anılarınız var mı?

Bizim yakındaki köyler kendi aralarında anlaşarak Devlet Demir Yolları’na müracaat etmişler. İstasyonların bize uzak olduğu nedeniyle trenin bizim köylerin yakınlarında bir yerde durmasını istemişler. Devlet Demir Yolları müracaatlarını kabul etmiş ama bir şartla. Üç ay içinde tren durduğunda eğer en az 10 kişinin üzerinde yolcu varsa o zaman tren her gün o belirledikleri durakta duracak ve oraya küçük bir istasyon kurulacak. Köylüler kendi aralarında anlaşarak her gün bir grubu Batman’a gönderiyordu. Bir keresinde Batman’a yoğurt ve yumurta satmaya götürdük.

Raman Sineması yakınında eski pazar yeri vardı orada bizde yoğurt ve yumurtalarımızı dizdik. Tam satarken bir adam geldi nereli olduğumuzu sordu. Bende Kelhoklu olduğumuzu söyledim. ''Ezidi misiniz dedi?'' Evet, dedik. Yüksek sesle, Aaaa Ezidisiniz utanmadan birde yoğurt satmaya gelmişsiniz diyerek bizi azarladı. Almak isteyenler de vazgeçti. Hala aklıma gelince, hadi yoğurdu almadılar, yumurtayı niye almadılar? Hala anlamış değilim. Tabi ki güzel anılarımız da oldu. Batman'a giderken sinema ile tanıştık. Her fırsatta giderdik. Hala unutmam, bir defasında sokak aralarında yüksekçe Kürtçe-Türkçe hoş bir müziğin sesi geliyordu. Sorduğumuzda bir düğün şenliğinin olduğunu ve şarkı söyleyenin de Bayram Kalkan olduğunu söylediler.

-Batman'a vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Herkesi bir birine saygı, sevgi ile yaklaşmalarını öneriyorum. Kimin inancı, siyasi görüşü neyse, hoşgörü ile karşılamalarını diliyorum. Sonuçta hepimiz insanız. Kimin iyi veya kötü olduğuna biz karar vermeyiz. Allah nezdinde de iyi veya kötü insanlar bellidir zaten. Ateistler bile vicdanlarına göre hareket ederler. Önemli olan herkesin birbirlerine saygılı ve hoşgörülü olmasıdır. Batman halkına selamlar.

#
Yorumlar (1)
Erdal Yağdıran
17.01.2024 15:48
Tebrik ederim çok başarılı bir iş çıkartmışsınız
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları