28 Nisan 2024 - Pazar

ZENGİNLER DESTEK VERMELİ

ZENGİNLER DESTEK VERMELİ

Yazar - BAYRAM KALKAN
Okuma Süresi: 4 dk.
BAYRAM KALKAN

BAYRAM KALKAN

petrolgazetesi@hotmail.com -
Google News

Ekonomi nasıl düzelir? Ekonominin nasıl düzeleceğini ilerleyen satırlarda dile getireceğim. Mesela devletin başına bela olmuş devlet malı olan 125 bin araç! Bu araçların her birisi günde ortalama 10 litre benzin veya motorin yakıyor olsa ki hepsi 10 litreden daha fazla yakıyor, devletin kesesinden yakıt harcıyorlar. Şimdi günlük, sonra aylık, sonra yıllık maliyetine bakalım. Kamuya ait araçların günlük maliyeti 5 milyon 600 bin, aylık ise masrafı 168 milyon, yıllık ise 2 milyarı yani eski para ile iki katrilyonu geçiyor.

Araçların maliyeti ise 100 milyarı geçiyor, bakımı, şoförü hariç. Bizim sadece araçlarımızın maliyeti bir kaç ülkenin bütçesini aşıyor. Adam milletvekili olmuş, müdür olmuş, Vali olmuş, Bakan olmuş, bürokrat olmuş. Bir zahmet kendi aracını da kendi alsın, kendi yakıtını da kendi alsın. Devlet herkese araba, şoför tahsis etmek zorunda değildir ve bunu yapmaktan derhal vazgeçmelidir ki bütçeye katkısı olsun.

Bu yazdıklarım devletin harcadığı fuzuli harcamalardan binde biri bile değildir. Devlet tasarrufa kendinden başlamalıdır ki vatandaş da tasarrufu anlasın ve katkı sunsun. Devlet tasarrufa gitmezse vatandaşlar hiç gitmez. Bir başka gerçek daha söyleyelim, mesela bizlerin ve devletin sırtından köyden bir valiz ile ülkenin büyük şehirlerine giderek haklı veya haksız yere şimdi 100 milyar dolarların sahibi olan milyonlarca zengin ne güne duruyor? Bir zahmet pamuk elleri cebe atsınlar ve devlete kısa bir süreliğine borç para versinler.

Bir-iki yıl sonra ülke ekonomisi düzelince yine o zenginlerin zararı da telafi edilerek paraları geri iade edilsin ve yanında da "ülkenize katkı sağladınız için teşekkür ederiz" yazılı bir de altın plaket versinler. Nasıl bir devlet işgale uğrayınca vatandaşlar devletleri uğruna canını veriyorsa peki mal candan daha mı önemlidir? Demek ki devlet zora düşünce vatandaşlar kendi gelecekleri için devletlerinin bekası için canını da, malını da veriyorsa o zaman bu devletin bu vatandaşların sırtından zengin olan trilyonerler de fedakarlık nedir bilsinler. Zenginlerin bu satırları okuduktan sonra, "yöneticiler ülkeyi kötü yönetmiş kriz olmuşsa biz niye para verelim" diye söylendiklerini duyar gibiyim.

Bende devletin sırtından zengin olanlara şunları demek zorundayım. İyi günde vardınız, milyarlarca lirayı kazandınız peki kötü günde niye yoksunuz ey holdingler. Devlet parası olandan para almalıdır, parası olmayanlar ise zaten yaşama tutunmaya çalışıyorlar. Aralıksız akaryakıta KDV'ye ÖTV'ye tüm vergi çeşitlerine, gübreye, yeme, otoyollara, köprülere zam yaparak fakirin, emeklinin, asgarî ücretlinin ümüğünü sıkarak, hayata küstürerek ekonomi düzelmez. Bu paralar Merkez Bankasının kasasına değil, çiftçinin, besicinin cebine gitmelidir ki ülkeye faydası olsun. Hemşehrimiz Hazine ve Maliye Bakanı sayın Mehmet Şimşek'e duyurulur.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları