04 Şubat 2024 - Pazar

BATMAN'IN ELÇİLERİ (2)

BATMAN'IN ELÇİLERİ (2)

Yazar - BAYRAM KALKAN
Okuma Süresi: 7 dk.
BAYRAM KALKAN

BAYRAM KALKAN

petrolgazetesi@hotmail.com -
Google News

Bugünkü röportaj konuğumuz Batman'ın ünlü ses sanatçısı Denge Edo olacak. Sorularıma başlamadan önce söyleşimize icabet eden Denge Edo kardeşime şimdiden teşekkür ediyorum.

-Merhaba Edo kardeşim, kaç yaşındasın?

Merhaba değerli Bayram ağabeyim. 1983 doğumlu, 41 yaşındayım. Aslen Diyarbakır Silvanlıyım ama 1983 yılında Batman’ın 19 Mayıs Mahallesinde dünyaya geldim.

-Ses sanatçısı olmak neden ve ne zaman aklına geldi ?

Sahne ismim Denge Edo, gerçek ismim Edip Yünyeli. Bir insanın sanatçı olabilmesi için öncelikle çocukluğunda, ruhunda sanatçılık ruhu olması gerekir, çünkü çocukluğumda o ruhu hep taşıyordum. Sokaklarda bateri çalıyormuş gibi teneke çalıyordum. Saz çalıyormuş gibi tahtalara, teller takarak saz yapıyor ve çalmaya çalışıyordum. Elime kolonya şişesi alıp mikrofon yapmaya çalışırdım.

-Sevgili Edo, şu ana kadar kaç albüm çıkardın ve İstanbul'a niye yerleştin, bunun sebebi ekonomik mi, sanatsal mıydı?

Üç tane klibim var. İlk klibim Gulamın eseri, ikinci klibim Rinde, üçüncü klibim Xeyidi. Tv. ve radyo programlarında, özel gecelerde yıllarca sunuculuk yaptım. İstanbul’a taşınmamızın nedeni ekonomik durumu olmayan bir aileydik. Çok zor geçiniyorduk. O zamanlar bir at arabamız vardı. Bizim geçimimiz onun üzerindeydi.

-İstanbul'a ne zaman göç ettiniz?

1995 Yılında İstanbul’a göç ettik. Sanat hayatım İstanbul’da başladı. Benim için artık yeni bir sayfa açılmıştı.

-Evli misiniz, evli iseniz kaç çocuğun var?

Evliyim üç oğlum var.

-Kaç kardeş olduğunuzu söyler misiniz?

Aynı anne ve babadan olan 14 kardeşiz. İki kardeşim rahmet etmiş. 12 kardeş hayattayız. Hayatıma yön veren annem, babam ve kardeşlerimdir. Ne yazık ki kısa bir süre önce hayatımla eş değer tuttuğum, canım, yüreğim ve sevdam olan kıymetli annemi kaybettim. Ağır bir travma geçirsem bile inançlı bir insan olduğumdan dolayı taktiri ilahiye inanıyorum, bu da acılarımı bir nebze de olsa dindiriyor.

-Mikrofon ile ilk nerede tanıştınız?

İlk sahnemi İstanbul'da gazinoda çalışan bir aile dostumuzun vesilesiyle çalıştığı gazinoda aldım. Gazino sahipleri sesimi çok beğeniyordular. Rahmetli Seyfi Doğanay ile aynı sahneyi paylaşıyordum. Mikrofon ile ilk buluşmam burada olmuştu.

-Özellikle düğünlerde mi, gazinolarda mı sahne alıyorsunuz? Müzik dışında başka bir uğraşınız var mı?

Çoğunlukla düğünlere gidiyorum, bazen aralıklı tek gecelik gala yapıyorum. Evet, müzik dışında bir uğraşım daha var. Tekstil sektöründeyim, 18 senedir kendi iş yerimi işletmekteyim.

-Kendine örnek aldığın sanatçılar kimlerdir?

Kendime örnek aldım sanatçılar Müslüm Gürses, Seyfi Doğanay, Mahsun Kırmızıgül ve Batmanımızın değerli sanatçılardan Faysal Gönülaçar, Ayhan Şahin özelikle baba diye hitap ettiğim 90'lı yıllarda albümleri özellikle ''Davet'a Diyarbekir'' kaseti milyonlar satmıştı. Kendisini o zaman tanımış ve kendime örnek aldığım Bayram Kalkan ağabeyimdir.

-Hayal ettiğin hedefine ulaştın mı?

Evet hedefime ulaştığım oldu ama hiçbir zaman insanın önündeki hedefler bitmez. Çok şükür kendime göre bir itibarım ve bir çevrem var. Yani beni seven bir kitle oluştu diyebilirim. Ama hiçbir zaman sanatçının önündeki hedefler bitmez.

-Batman'ı özlüyor musunuz ve günün birinde Batman'a yerleşmeyi düşünüyor musunuz?

Evet, tabii ki de Batman'ı her zaman özlüyorum. Çünkü çocukluğumun geçtiği yıllarım oldu orada. Tabii ki de işimin gereği olarak programlarım için gidip geliyorum ama bir gün mutlaka Batman’a yerleşmek istiyorum, her zaman hayalimde vardır. Müzik hayatıma devam edebileceğim kadar devam etmek istiyorum. Çünkü insanın ruhunda müzik ruhu bambaşka bir şey kolay kolay vazgeçilmez.

-Geçmişinde Batman ile ilgili acı ve tatlı anıların var mı? İleriye dönük projeleriniz varsa nelerdir?

Geçmişe yönelik Batman’da acı olarak yaşadığım ve hiçbir zaman unutamadığım tabii ki de anılarım var. Doğduğum, büyüdüğüm kerpiç evde biz o evi yıkıp betondan yeni bir ev yapmıştık. İçinde bir sene bile oturmadan maddi durumlarımızdan dolayı evi satmak zorunda kaldık, hala da içimde kalan bir ukdedir. İleriye dönük bir senarist yönetmen olmak istiyorum, hep hayalimde vardır. Şu an bile çok istiyorum ama imkanım yok maalesef.

-Batman'a hangi köy veya şehirden geldiniz?

1975 yılında annem-babam Diyarbakır ilçesi Silvan Tokluca köyünden Batman’a göç etmişler. Çoğunlukla hayal ettiğim çok şeyleri gerçekleştirdim. Tabii ki de kalan bazı hayallerim oldu, örnek verirsek az önce bahsettiğim gibi Batman’da doğduğum, büyüdüğüm çocukluğumun geçtiği sattığımız evi elbet bir gün geri almak istiyordum, nedense bir türlü kısmet olmadı.

-Müziğe gönül vermiş sanatçılara tavsiyeleriniz nelerdir? Müziksiz yaşamın anlamını yazabilir misiniz?

Öncelikle Batman’da müziğe gönül vermiş bütün insanlara selamlarımı yolluyorum. Tabi belki benim haddim değil ama öncelikle insanın dürüstlüğü, duruşu, kişilik ve karakteri çok önemli. Müziği hep yaşasınlar hep kalplerinde taşısınlar, müziksiz bir yaşam düşünmek bile istemiyorum. Gerçekten de hani bir atasözü var ya, müzik ruhun gıdasıdır aynen öyle.

-Okumaktan zevk aldığınız bazı eserlerin adını yazar mısınız?

Sevda Yüklü Kervanlar, Gözleri Fettan Güzel, Hawer Delal. Agır Ketye Dilemin ile Le Daye.

-En çok hüzünlü türküleri mi veya hareketli müziklerimi mi tercih ediyorsun?

Şu anki şartlarla işimin gereği olarak hareketli eserler okuyor olabilirim ama her zaman tercihim, hüzünlü türküleri daha çok okumayı seviyorum

-Batman halkına vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?

Bütün Batman halkına sevgilerimi, saygılarımı sunuyorum. Doğduğum ve büyüdüğüm bütün Batman halkı benim için çok değerlidir. Bütün Batman halkını en iyi şekilde temsil etmek için elimden gelen her şeyi yapıyorum, yapmaya da devam edeceğim. Saygılarımla.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları