10 Temmuz 2023 - Pazartesi

İKİ TARAFTA HAKLI!

İKİ TARAFTA HAKLI!

Yazar - BAYRAM KALKAN
Okuma Süresi: 3 dk.
BAYRAM KALKAN

BAYRAM KALKAN

petrolgazetesi@hotmail.com -
Google News

Yazımızın konusu ülkemizde büyük bir sorun hâline gelen kiracı ve mülk sahibi anlaşmazlığı olacak. Aslında her iki tarafta haklı sayılır, haksız olan ise yüksek enflasyon ve bir türlü durdurulamayan zamlar ve hayat pahalılığı olduğunu hepimiz biliyoruz. Hükümetin belirlediği yıllık yüzde 25 kira artışı ne yazık ki mülk sahipleri tarafından getirilen caydırıcı cezalara rağmen kabul görmüyor.

Son bir yılda mülk sahibi kiracı kavgasında onlarca kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi de yaralandı. Cumhuriyet tarihi boyunca hiç bu kadar tahliye davası açılmamıştır. O kadar fazla tahliye davası açılmış ki en yakın tahliye davasına 2024 yılında bakılacak. Kısacası kangren haline gelen kira sorunu yargıyı da kilitlemiş durumda. Şimdi neden iki tarafta haklı meselesine gelelim.

Hayat pahalılığı enflasyon dövizin yükselişi Türk lirasını düşürürken mülk sahipleri de haklı yere, "üç milyon liraya aldığım mülkümü neden günde bir paket sigara fiyatına kiraya vereyim ki diyor” ve kira artışını da en yüksek şekilde yapmak istiyor. Öte yandan zaten pahalılıktan zamlardan hayat şartlarında bunalmış olan kiracı da bu isteğe şiddetle karşı çıkınca kavgalar oluyor, çıkan kavgalarda ölen ve yaralananlar oldu.

On binlerce insan mahkemelik oldu. Mesela benim evin sahibi ısrarla yüzde yüz zam istiyor. Sonrada ekliyor, "ya yüzde yüz zam yaparsın ya da çıkarsın evimden diyor" Peki şimdi benim ne yapmam gerekiyor tabi ki bende kendi kiracılarıma yüzde yüz zam yapmak zorunda kalacağım. Hal böyle olunca da bu olumsuzluk zincirleme olarak milyonları etkiliyor. Bana göre her şeyden önce hükümet bu soruna bir an evvel iki tarafı da memnun edecek bir çözüm yolu bulması lazım. "Peki bu nasıl olacak" dediğinizi duyar gibiyim. Nasıl bir çözüm bulunacak bende bilmiyorum. Çözüm bulmak benim işim değil, hükümetin işidir.

Ve bu soruna acil çözüm bulunması gerekir diye düşünüyorum.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları