22 Ekim 2023 - Pazar

AKLISELİM DAVRANMAK ŞART!

AKLISELİM ŞART!

Yazar - BAYRAM KALKAN
Okuma Süresi: 4 dk.
BAYRAM KALKAN

BAYRAM KALKAN

petrolgazetesi@hotmail.com -
Google News

Yaklaşık 15 gündür süren İsrail-Hamas savaşı dilerim ki yanılırım ama bölge ülkeleri Türkiye gibi itidalli aklıselim davranmasalar bu savaş İsarail-Filistin savaşı olmaktan çıkarak bölgesel bir savaşa hatta 3. Dünya savaşına da neden olabilir. Kısacası bu savaş hem bölgemizi, hem dünyamızı yakarak insanlığa ve dünyaya ağır bedellere neden olabilir. Tarihi birazcık bilen varsa bu yazdıklarımı onaylar.

 2. Dünya savaşında tam 65 milyon insan hayatını kaybetmişti. Milyonlarca Yahudi kurşuna dizilmiş kapalı spor salonlarına gaz verilerek öldürülmüş, bunlarda yetmezmiş gibi yüzbinlerce Yahudi fırınlarda canlı canlı yakılmıştı. Alman diktatör Hitler'in tek bir hatası milyonlarca insanın ölmesine, 24 Avrupa ülkesinin yerle bir olmasına neden olmuştu.

Allah göstermesin dünyanın şimdiki hali tıpkı 2. dünya savaşı öncesine benziyor. Bundan dolayıdır ki savaş suçu işleyen İsrail'e karşı bütün dünya demokratik tepkisini göstermelidir. İsrail'e karşı mitingler düzenlemeli, Filistin halkı için yardım kampanyaları başlatılmalı, devletimiz ve dünya devletlerinin tamamı Filistin halkına insani yardım yapmalıdır. Ama hiçbir devletin savaşı büyütmeye, kışkırtmaya hakkı yoktur.

Savaşın büyümesi bütün dünya için hayırlı olmayacaktır. Devlet ayrı düşünür, insanlar ayrı düşünür. Kişiler, şahıslar İsrail'e gidebilir hatta orada İsrail'e karşı savaşabilir. Aklıselim devletler ve devlet başkanları halklarını ve devletlerini düşünerek böyle bir hataya düşmezler. Sayın Erdoğan'ın bu savaş hakkındaki tavrını çok doğru ve isabetli buluyorum, akıllı bir dış siyaset yürütmesi itidalli davranması şu ana kadar güzel gitti gidiyor. Dilerim böylede devam eder. En son Gazze'de hastahanenin bombalanması hepimiz de ve dünyada infiale neden oldu. Hatta bizden birileri, "Ordu Gazze'ye, Mehmetçik Gazze'ye" diye sloganlar bile attılar.

 Ülkemiz ve bütün dünya ülkeleri için bu yaklaşım tam bir tehlikedir bu tür hatalara düşmemek lazım. 62 tane Müslüman devlet var, bu devletler ne yapıyorsa, ne yapacaksa bizde Türkiye olarak onu yapalım. Bedelini düşünmeden, "Ordu Gazze'ye, Mehmetçik Gazze'ye" demek çok kolaydır. Eğer böyle bir şeye kalkışırsak ülkemize bedeli çok ağır olabilir, bunu herkes böyle bilmelidir! Türkiye hala tarafsız olmasına rağmen dolar, altın, petrol ile enflasyon yükseldi. Borsa düştü, istihdam düştü.

Sayın Erdoğan'ın aklıselim davranmasına rağmen bu olumsuzluklar oluyorsa mehmetçik ve ordunun Gazze'ye gittikten sonra ülkemizin ödeyeceği maddi ve manevi bedeli düşünmek bile istemiyorum. Sözün özü... Lafla peynir gemisi yürümüyor. Nasıl Türkiye olarak 2. Dünya Savaşında akıllı davranarak savaşa girmediysek bence şimdi de akıllı bir siyaset yürüterek bu savaştan ve bir asker müdahaleden uzak durmalıyız.

Yer yüzündeki 2 milyar Müslümanların her biri Filistin halkına 50 dolar maddi yardım yaparsa bu da 100 milyar dolar eder ki  bu da dünyadaki 184 ülkenin bir çoğunun bütçesi demektir. Ama bunu ne Müslüman devletler yapıyor, ne de Müslümanlar yapıyor. Bir araya gelelim, demokratik tepkimizi gösterelim, İsrail'i kınayalım, lanetleyelim ama, "Mehmetçik Gazze'ye" demeyelim. Yazımızın sonunda Hz. Ali'den bir alıntı yapalım :  "Zalimler için yaşasın cehennem" diyelim ve ülkemizi dünyada kopacak bir savaştan uzak tutalım.

Selamlar savaşın olmadığı bir dünya dileğiyle.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları