21 Ağustos 2023 - Pazartesi

SORUN TOPLUMUN VİCDANINDA!

SORUN TOPLUMUN VİCDANINDA!

Yazar - BAYRAM KALKAN
Okuma Süresi: 3 dk.
BAYRAM KALKAN

BAYRAM KALKAN

petrolgazetesi@hotmail.com -
Google News

Bu ülkede yaşamak maharet, cesaret, güç, kuvvet ister! Türkiye'de olan, biten her olumsuzluktan Reisi ve hükümeti sorumlu tutmak kolay bir yoldur. Evet, Reisin ve hükümetinde birçok sorumluluğu var, bu inkar edilemez bir gerçektir. Ama en büyük sorumlu toplumun büyük kesimini kapsayan vicdandan yoksun insanlardır. Bir ev sahibi kiracısına yüzde yüz zam yaptıktan bir hafta sonra tekrar kiracısını arayarak, "Vallahi yaptığımız yüzde yüz zam yetmez abi sen kirayı yüzde yüz elli vereceksin" diyerek çok vicdanlı davranabiliyor!

Bu yazdığım yaşanan olumsuzluklardan sadece milyonda bir tanesidir. Kendi bahçesindeki ağacından topladığı incir için 70 lira isteyecek kadar vicdanlı insanlarla yaşıyoruz bu ülkede. Zaten zam yağmuru altında inliyoruz, birde kendi kendimize yaptığımız haksızlıkların, vicdansızlıkların haddi, hesabı yoktur! Yani birimiz diğerinin insan gibi yaşamasına izin vermezken birileri de ona insan gibi yaşama hakkı vermiyor ve bu böyle zincirleme olarak devam edip gidiyor.

Her zaman yazar, çizerim. Eğer bir toplumun vicdanı o toplumun polisi değilse her vicdansızın başına bir polis bir savcı dikemezsiniz! Bir hadisi şerif, "Eğer bir toplum vicdanını kaybederse zamanla her şeyini kaybeder" diyor. Bende tam olarak şöyle söyleyeyim, "Biz zaten her şeyimizi kaybetmemiş miyiz?" diyorum. Çünkü empati nedir bilmiyoruz. Ben bugün bunu bu kişiye yaptım, yarın aynısını birisi bana da yaparsa ben ne yaparım?" diye düşünmüyoruz.

Ben ve ailem huzurlu olalım kim ölmüş, kim kalmış önemli değildir diyorsak bizde vicdan, bizde ahlak kalmış diyebilir miyiz? Kimse hatayı zamlarda hayat pahalılığından aramasın, şikayet etmesin. Zerre kadar insanlığı kalan esnaf sanatkârlar ve sıradan insanlar kendi kafalarına göre zam yaparken Allah'ı Kuran’ı ve Resulüllah’ı unutmasın.

Vicdansızları ve empati yapmayanları Allah'a havale edin. Mutlaka bir gün ilahi adalet onlara da hesap soracaktır.  Konu sadece Batman değil, ülke genelinde bir vicdansızlık, bir duyarsızlık, bir, "Hep bana Rabbena" egoistliği tavan yapmış durumda. Bir toplumu kanunlar vicdan ıslah edemiyorsa, yapacak bir şey kalmıyor. Sadece o toplumu Allah'a havale etmek kalıyor. Bizde bunu yapalım gitsin.

Selamlar.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları