17 Aralık 2023 - Pazar

TOPLUM VE VİCDAN!

TOPLUM VE VİCDAN!

Yazar - BAYRAM KALKAN
Okuma Süresi: 4 dk.
BAYRAM KALKAN

BAYRAM KALKAN

petrolgazetesi@hotmail.com -
Google News

Şahsen ben bu kadar büyük bir vicdansızlığı kendisine "Müslümanım" diyen bir toplumdan hiç beklemiyordum.  Ama ne yazık ki bu ekonomik kriz nedeniyle herkesin maskesi düştü, vicdansızlık ayan beyan ortaya çıktı! Ülkemizdeki ekonomik krizin nedeni sadece hükümetin yanlış politikaları değil. Krizin  başlıca nedeni toplumda vicdanın merhametin bitmesinden dolayıdır diyeceğim ama bitmiş demeyelim azalmış diyelim ki eleştirinin de dozu kaçmasın.

Yaşadığım bir kaç olayı sizinle paylaşmak isterim. Geçenlerde Siirt çevre yolu Kösetarla köyü civarında aracım çamura saplandı. İnternetten bulduğum telefonu aradım. Bir süre sonra kurtarıcı araç geldi. Arabama çengel atarak 10 metre kadar çamurdan alarak yol kenarına çekti. Çekiciye teşekkür ettim. "Borcumuz nedir?" diye sordum. Toplam 10 kilometre geliş gidişe 10 dakikada kenara çekmek için, "Borcunuz 1500 liradır ama siz bin lira verin yeter" deyince şok oldum. "Aman zaman 10 dakika için bin lira çok değil mi?" diye rica ettimse de adam bin lirada ısrar etti. Bende, "Ödemiyorum git dava aç" dedim.

Ertesi sabah arabayı yıkamacıya götürdüm 15 gün önce aracımı 100 liraya yıkayan yıkamacı bu sefer 200 lira istemez mi? O kadar sinirlendim ki yıkamacı da fark etti, "Amca kızma bu seferlik150 lira olsun" dedi. Çekici zammı kafasına göre yapıyor, yıkamacı, pazarcı, tablacı, manav  yani toplumdaki herkes kendi kafasına göre birçoğu da olmayan vicdanına göre zam yapıyor. Ve bunlara  dur diyen bir yetkilide çıkmıyor ortaya.

Herkes kafasına göre zam yapıyor. Bizde kalkıp oturuyoruz suçu Erdoğan'da,  hükümette buluyoruz. Eğer bir toplum vicdani, merhameti bir kenara bırakarak yaşamaya başlamışsa bin tane Erdoğan gelse, bin tane hükümet gelse buna çözüm  bulamaz. Ama şunun da altını çizmek isterim, devletin yöneticileri toplumun çobanlarıdır. Şayet çobanlar sürüyü başıboş bırakırsalar sürüden kayıplar olursa ya da Kurt kaparsa bunun tek sorumlusu çobanlardır.

Yani demek isterim ki sorumlular bu toplumu bu kadar serbest bırakarak her istediğini  kafalarına göre yapmalarına izin verirse sonucu da bu olur.  Sorumlu ise yetkililer olur. Sözün özü... "Her toplum hak ettiği şekilde yönetilir." Sözü artık geçerli değildir. Artık toplumun büyük bir kesimi vicdanı, merhameti bir yana bırakmış ve kendi kendini yönetiyorken ne yazık ki bunca kanuna rağmen kimse bu vicdan yoksunlarına ne bir işlem yapıyor, ne de müdahale ediyor. Rabbim, sonumuzu hayretsin, vicdandan merhametten etmesin.

Not :

"Kafir" dediğimiz toplumlara bakın, bu vicdansızlığı yapıyorlar mı? Bir de kendimize Müslüman, onlara da Kafir diyoruz. Onlar mı Müslüman, biz Müslümanız diye de çok merak ediyorum.

Selamlar.

#
Yorumlar (2)
Mehmetuyuralacakaranlik@gmail.com
18.12.2023 15:50
Kaleminize sağlık Hocam, maalesef haklısınız diyeceğim , gerçekten toplumun çivisi çıkmış. Ortalık fırsatçı ve dolandırıcı kaynıyor herkes kendi kafasına göre kanun uydurup isteğini yapıyor. İnşallah herşey en kısa sürede çözülür...
Erdal Yağdıran
18.12.2023 15:26
Değerli üstadım serzenisinizde başından sonuna kadar haklısın bizler insan olarak vijdani kimliğinizi yitirsek bunun sorumlusu hükümetler değildir siz iki örnek verdiniz oysa bizler günde onlarcasına şahit oluyoruz. El insaf diyorum saygılar sevgiler
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları