31 Ekim 2019 - Perşembe

KAYIT DIŞI KALMIŞ KÜRT TEHCİRİ 2-3 KASIM’DA İSTANBUL BEYLİKDÜZÜ KİTAP FUARINDA

Yazar - M. Latif YILDIZ
Okuma Süresi: 3 dk.
M. Latif YILDIZ

M. Latif YILDIZ

-
Google News

KAYIT DIŞI KALMIŞ KÜRT TEHCİRİ 2-3 KASIM’DA

İSTANBUL BEYLİKDÜZÜ KİTAP FUARINDA

Mezopotamya’nın yeni şehri petrol kenti Batman’ın köyünde doğan Celal Temel’in 72 yıllık yaşam öyküsü Diyarbakır Öğretmen Okulu ile başlayan serüveni İstanbul’dan Mersin’e uzanır. Fizik hocalığı ve kimliğinden başka tek bir eylemi olmayan hocaya yapılan zulmün tek getirisi onu ek meslek olarak yazar yaptığıdır.

Yaşanılan haksızlığın tanıklığını ve gözlemciliğini yapan Celal Temel hocanın Doz yayınlarında çıkan ilk eseri “Batman Mersin’e Uzak Değil” kitabından dile getirir. Sonra peş peşe Bir Dava İki Sevda, Soldu Güller Açmadan eserlerini “Piya Art” yayınlarında okuyucu ile buluştu.

Son eseri olan “1916 Kürd Tehciri” kitabı ise Türkiye’nin yapıla gelen en büyük kitap fuarı olan Beylik Düzünde 2-3 Kasım tarihlerinde imza ve söyleşi günü ile buluşacak.

 Sarı Hoca ( Doç. Dr. İsmail Beşikçi) vakfının desteği ile 2019 yanı bu sene çıkan tam adı “ 1. Dünya Savaşı Yıllarında 1916 Kürt Tehciri ve İttihat Terakki’nin İskân ve Nüfus Politikaları (1913-1918)” eserinin imza günü ve İsmail Beşikçi ile söyleşi düzenlenecek.

Kayıt dışı, saklanmış, bilinmeyen veya çok az bilinen dramatik Kürd tehciri gerçeğini Celal Temel ve İsmail Beşikçi Hocaların sohbetinden mutlaka dinlemelisiniz. Çok gelmek istediğim halde bu davete icabet edemedim. Ancak kadim İstanbul şehrine 1800’lü yıllardan günümüze kadar tehcir ve köy boşaltmalarında zorunlu olarak Anadolu’nun her yerinden özellikle Mezopotamya’dan göç eden binlerce hemşerilerinin Temel ve Beşikçi hocaları yalnız bırakmayacağı umudu ile bu kısa yazıyı kaleme aldım.

                                                                                                                                                                        M. Latif YILDIZ

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Tüm Yazıları