“DOĞUŞTAN GELEN HAKLAR BİLE KULLANILAMIYOR”

DEVA Partisi Batman İl Başkanı Av. Melik Müjdeci, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü münasebetiyle Türkiye ve Batman'da yaşanan insan hakları ihlallerine yönelik açıklamalarda bulundu.

Yaşam Yayın: 09 Aralık 2021 - Perşembe - Güncelleme: 09.12.2021 18:36:25
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Türkiye'de hukuk ve adalet düzleminde ciddi sorunların yaşandığını belirten DEVA Partisi Batman İl Başkanı Av. Melik Müjdeci, “İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin yayınlanmasının 73. yıl dönümünde dünya nüfusunun önemli bir bölümü söz konusu beyannamede yer alan birçok haktan mahrum halde yaşamlarını sürdürüyor. Ülkemizde de hukuk ve adalet başta olmak üzere, insan hakları konusundaki durumun pek iç açıcı bir tabloya sahip değil. Ne yazık ki vatandaşlarımızın doğuştan gelen haklarını bile kullanırken çeşitli sorunlar ile karşı karşıya bırakılıyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne en çok şikayet edilen ülke, Rusya’dan sonra maalesef Türkiye’dir. Ülkemize yönelik şikayetler son 3 yılda yüzde 40’tan fazla arttı. Bir insanın refahı aynı zamanda insanın kişisel haklarını ne kadar kullanabildiği ile doğrudan ilgilidir. Ne yazık ki ülkemiz Uluslararası Refah Sıralaması’nda da 167 ülke arasında 91’nci sırada yer alıyor. Hangi istatistiği ele alırsanız alın, karanlık bir tablo ile karşı karşıya kalıyorsunuz. İnsan hakkı, insana her şeyden önce “insan olduğu için” verilmiş asli bir haktır. Bütün insanların hiçbir ayrım gözetilmeksizin sadece insan olmasından dolayı onurlu bir yaşam sürmesi bizim en büyük arzumuz, en büyük sorumluluğumuzdur. Ancak ülkemizde meclis ve Bakanlık kurumu etkisizleştirilerek Cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle resmen OHAL devam ediyor gibi her şeye tek bir kişi tarafından karar veriliyor. Her şeye tek bir kişi bilemez ve karar veremez. Türkiye 1’den büyüktür. İktidarımız döneminde, Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçilecektir. Düşünce, ifade, örgütlenme ve basın özgürlüğü koşulsuz güvence altına alınacaktır. Sivil toplum ve tüm halk üzerindeki baskı ve sindirme politikasına derhal son verilecektir” dedi.

İnsan Hakları Günü'ne yönelik açıklamalarda bulunan DEVA Partisi Hukuk ve Adalet İşleri Başkanı Ferda Ayış ise, "Ülkemiz ve ilimizde yaşanan hak ihlallerinin maalesef gün geçtikçe daha da arttığının farkındayız. İhlallerin başlıca sebepleri bağımsız ve tarafsız yargının ortadan kaldırılması, yasama organı olan TBMM’nin ve yürütme organının işlevsiz hale getirilmesi, tüm gücün tek elde toplanması, seçme ve seçilme hakkını ortadan kaldıran kayyım uygulamaları, hukuk, kanun ve Anayasa ihlalleri ile Kürt meselesidir. Bu bağlamda 13 Mayıs 2021 tarihinde ilimiz Cudi Mahallesi’nde kolluk kuvvetlerinin bir çocuğu darp etmesi ve 28 Eylül 2021 tarihinde ilimiz Seyitler Mahallesi’nde yine kolluk kuvvetlerinin bir vatandaşımızı silahla yaralayarak orantısız güç kullanması olayları hak ihlalleri oluşturmuştur. Buradan bir kez daha ifade etmek isteriz ki, kolluk kuvvetleri tarafından uygulanan darp ve orantısız güç kabul edilemez. Kolluk kuvvetlerinin görevi vatandaşın güvenliğini ve asayişi sağlamaktır, onlara kötü muamele etmek ya da orantısız güç kullanmak değildir. Bu nedenle kolluk kuvvetlerini, görevlerini icra ederken her hal ve şartta insan haklarını korumaya ve saygılı olmaya davet ediyoruz. Bunun yanında Batman Valiliği’nin 17.11.2021 tarihli Etkinlikleri İzne Bağlama Kararı ve bu kararı gerekçe göstererek, partimizin karar tarihinden önce yaptığı siyasi faaliyetlere dair İl Başkanımıza ve yönetim kurulu üyelerimize kesilen para cezaları da Ceza Kanunu’na, Siyasi Partiler Kanunu’na ve Anayasa’ya aykırı olup vatandaşların Toplantı ve Gösteri Yürüyüşü Düzenleme Hakkını, İfade Özgürlüğü hakkını ihlal etmektedir. Buradan bir kez daha belirtmek isteriz ki bu tür yaptırımlar, insan haklarını savunma ve hukukun üstünlüğünü sağlama mücadelemizden bizleri asla vazgeçirmeyecektir" ifadelerini kullandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.