Batman Barosu’ndan Barış Paneli : “Hiç olmadığı kadar barışa yakınız”
Batman Barosu’ndan Barış Paneli : “Hiç olmadığı kadar barışa yakınız”

DEM Parti, CHP ve DEVA Partisi Milletvekilleri Batman’da aynı panelde buluştu. Farklı siyasi perspektiflerden gelen konuşmacılar, Türkiye’de barışın hukuk, toplum ve siyaset boyutlarını değerlendirdi. Batman Barosu, 1 Eylül Dünya Barış Günü kapsamında Av. Tahir Elçi Konferans Salonu’nda önemli bir panele ev sahipliği yaptı. Etkinliğe DEM Parti Batman Milletvekili ve Demokratik Yerel Yönetimler Kurulundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Av. Mehmet Rüştü Tiryaki, CHP Diyarbakır Milletvekili ve TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Av. Sezgin Tanrıkulu ile DEVA Partisi Genel Başkan Yardımcısı, Mersin Milletvekili Av. Mehmet Emin Ekmen konuşmacı olarak katıldı. Panelin moderatörlüğünü Batman Barosu Başkanı Av. Abdulhamit Çakan üstlendi.
''TÜRKİYE BARIŞA HİÇ OLMADIĞI KADAR YAKIN''
DEM Parti Milletvekili Mehmet Rüştü Tiryaki, Cumhuriyet tarihi boyunca Kürt kimliğinin inkâr edildiğini hatırlatarak, iç barış tesis edilmeden demokratikleşmenin mümkün olmadığını söyledi. Tiryaki, “Türkiye hem devlet hem de toplum olarak barışa mecbur. Hiç olmadığı kadar barışa yakınız” ifadelerini kullandı. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 40 yılı aşkın süredir devam eden çatışmaların büyük acılar yarattığını belirterek, “Türkiye’de 60 binden fazla insan yaşamını yitirdi. Çözüm ancak toplumsal rıza üretilerek ve öfkelerin azaltılmasıyla mümkün olabilir” dedi.
''BU SÜREÇ GEÇMİŞ DENEMELERDEN FARKLI''
DEVA Partisi Milletvekili Mehmet Emin Ekmen ise Türkiye’nin 1993’ten bu yana en az 13 kez çözüm girişiminde bulunduğunu hatırlattı. Ancak mevcut sürecin önceki girişimlerden farklı olduğunu vurgulayan Ekmen, “Taraflar arasında güvensizlikler sürüyor ama barışa hem ihtiyaç hem de imkân arttı. Uluslararası dengeler de bu sürecin başarıya ulaşması yönünde destek sunuyor” diye konuştu.
