‘İnsanca yaşamak istiyoruz’

‘10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası’ münasebetiyle yaşadıkları zorlu yaşam koşullarını anlatan Batman'daki engelliler, sorunlarının her geçen gün arttığına dikkat çektiler.

Yayın: 12 Mayıs 2019 - Pazar - Güncelleme: 12.05.2019 14:31:51
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

‘10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası’ münasebetiyle yaşadıkları zorlu yaşam koşullarını anlatan Batman'daki engelliler, sorunlarının her geçen gün arttığına dikkat çektiler. Batman Yaşam Boyu Engellileri Koruma ve Spor Kulübü Derneği Başkanı Vedat Çoban, engellilerin sadece bir gün veya bir hafta değil, yılın tamamında hatırlanması gerektiğini söyledi. Çoban, "Yılın 365 günü engelliler hatırlanıp sahip çıkılmalıdır. Engellilerin yaşadığı mimari sıkıntılar hala çözülmemiştir. Engellilerimiz çalışma ortamına atılmak istiyor ama iş olanakları kısıtlıdır. Eskiye oranla iyileştirmeler biraz olmuş olsa da iş bulmada, mimari engeller noktasında engellilerimizin sıkıntıları hala devam ediyor" dedi.

“BÜYÜK SIKINTILARIMIZ VAR”

Yaşam alanlarında engellilerin büyük sıkıntılar çektiğini kaydeden Çoban, "İlimizde erişim açısından içler acısı bir durumdayız. Bir binaya giremiyoruz, kaldırımlara çıkamıyoruz, araçların kaldırımların önüne park sorunu var. Bu anlamda da büyük sıkıntılarımız var. Göstermelik yapılan rampalar var ama o rampalara bir engellinin tekerlekli sandalye ile çıkması mümkün değil. Normal insan dahi o rampaya çıkamıyorken, bir engelliden rampaya çıkması isteniyor. Maalesef yapılanlar da tam anlamıyla göstermeliktir. Nasıl bir yaşlıya bayram ikramiyesi veriliyorsa engellilere de verilmesini istiyoruz. Bugün bir engelli aylık 480 lira bir parayla aylık ne yapabilir? Engelliler içler acısı bir durumdadır. Sosyal devlet gereği engellilere sahip çıkılması lazım. İnsanca yaşamak için yetkililerden sorunlarımıza el atmalarını istiyoruz" diye konuştu.

“SORUNLAR BİRİKMEYE BAŞLIYOR”

Türkiye Görme Engelliler Derneği Batman Şube Başkanı Adnan Sapancı ise engellilerin yaşadığı sıkıntıların artarak devam ettiğini aktardı. Sapancı, "Sorunlar her gün daha da birikmeye başlıyor. Birçok şehirde körler okullarının pansiyon bölümlerinin kapatılması yaşandı bu ülkede. Körler okullarının tamamen kapatılmasına yönelik bir çaba var. Görme engellilerin okuması gittikçe zorlaşıyor. Okullar kapanıyor, teknolojik araçlar fahiş fiyata satılıyor. Eğitimimiz de kalitesizleşiyor. Hem pansiyonların kapatılması hem de görme engellilerin teknolojik araçlara erişimi noktasında ciddi sıkıntılar yaşamaları bizlerin ellerini bağlamaktadır. Sosyal hayata katılım, sağlığa, eğitime erişim gibi her konuda erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik olmadığı takdirde engelli yaşamdan koparılıp dört duvara hapsedilmiş oluyor. Erişilebilirlik ve ulaşılabilirlik noktasında herhangi bir ceza yaptırımımız yok. Dolayısıyla hükümetin, belediyelere ek süreler vermemesini ve ceza yollarını açmasını istiyoruz. Kurumlar ceza yemedikçe düzelme yoluna gitmeyecektir. 14 yıldır yasa çıkmış ama kimse kılını bile kıpırdatmamış. Engelli vatandaşlarımız hayati mücadeleden asla kopmamalıdırlar. Kendi haklarına sahip çıkmalıdırlar" ifadelerini kullandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.