‘Emekli aylıklarına seyyanen zamlar yapılmalı’

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanlar Kurulu Toplantısı, geçtiğimiz günlerde TÜED’in Balıkesir’e bağlı Erdek ilçesi Narlı Eğitim ve Sosyal Tesisinde yapıldı.

Gündem Yayın: 23 Ekim 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 23.10.2019 16:36:40
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Başkanlar Kurulu Toplantısı, geçtiğimiz günlerde TÜED’in Balıkesir’e bağlı Erdek ilçesi Narlı Eğitim ve Sosyal Tesisinde yapıldı. Toplantıya katılan Türkiye Emekliler Derneği Batman Şube Başkanı Hüseyin Ekmen, Başkanlar Kurulu Sonuç bildirisini paylaştı. Başkan Ekmen’in paylaştığı sonuç bildirgesinde, şu maddeler yer aldı; “TÜİK tarafından açıklanan altı aylık tüfe artışlarıyla emekli aylıklarına yapılan yüzdeli zamlar, emeklileri koruyan bir seçenek olarak görülmediğinden, yetersiz kalan emekli aylıklarına seyyanen zamlar yapılmalıdır. 2000 sonrasında emekli olanları mağdur eden ve aylıkları düşüren, “emekli aylığı hesaplama karma sistemi”, aylıklar arasında eşitsizliği artırmıştır. Bu nedenle, her yıl aylıkları düşüren emekli aylığı hesaplama sistemi değiştirilmeli, çalışılan dönemler için “tek bir aylık hesaplama sistemi” getirilmelidir. Mevcut sistem, emekli aylıkları arasındaki makası açmaktadır. Özelikle, 2017 yılı ve sonrasında bağlanan emekli aylıkları, 1000 TL’nin altında kaldığından dolayı, 100 bini aşan emeklilerimizin aylıklarına çözüm getirilmelidir. Karma sisteme göre bağlanan emekli aylıkları arasında oluşan eşitsizliklerin giderilmesi amacıyla, prim kazançları ve prim ödeme gün sayıları aynı olanlara, eşit aylık ödenmesi için İNTİBAK yapılmalıdır. Emeklilerimiz, harcamalarıyla vergi ödeyen bir kesimdir. Vergi iadesinin yerine getirilen yüzde 4-5 arasında değişen ek ödeme yüzdeleri, KDV ve ÖTV oranları esas alınarak, Yüzde 8-9 oranlarına yükseltilmelidir. Evi olmayan emeklilerimizin TOKİ ile uygun ödeme koşullarıyla ev sahibi olması için, emeklilere özel projeler yapılmalı, emeklilere ayrılan yüzde 25 kontenjan yüzde 50’ye yükseltilmelidir. Emeklilerimize ikramiye ve promosyon ödenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Ancak, günümüzde yetersiz kalan bu ödemelerin artışını öngören bir güncelleme yapılmalı ve bu ödemeler hakkaniyetli bir artış sistemine endekslenmelidir.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.