“Doların yükselmesi dış kaynaklıdır”

Batman’da bir dizi toplantı gerçekleştiren Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Kristal Park’ta gündemdeki konuları değerlendirdi.

Gündem Yayın: 18 Haziran 2018 - Pazartesi - Güncelleme: 18.06.2018 15:00:50
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

“DOLAR BÜTÜN PARA BİRİMLERİ KARŞISINDA DEĞER KAZANDI”

Döviz artışına ilişkin bir soru üzerine Şimşek, “Amerika'da faizleri yükseliyor. Amerikan Merkez Bankası daha önceden bastığı paraları şimdi piyasalardan çekiyor, yani bilanço küçültüyor. Bunun üzerine bir de Amerika'da bir vergi reformu yapıldı. Aslında vergi reformu demek vergi indirimi, o da bütçe açığını artırdı. Artan bütçe açığını da finanse etmek için Amerikan hazinesi daha çok dolar borçlanıyor. Bir taraftan Amerikan Merkez Bankası dolar diktesini kısıyor, faizini yükseltiyor, bir taraftan da Amerikan hazinesi daha çok dolar talep ediyor. Bu da küresel dolar likiditesini olumsuz etkiliyor. Birinci konu bu. Nitekim bakarsanız yılbaşından bu yana dolar bütün para birimleri karşısında değer kazandı. Dolayısıyla birinci trend dış kaynaklı bu politika çerçevesinde” dedi.

“HİÇBİR ÜLKENİN BİR KARIŞ TOPRAĞINDA GÖZÜMÜZ YOK”

Şimşek, “Sadece ve sadece Türkiye yönelen terör tehdidini bertaraf etmek için bir mücadele, yaşamsal tehditleri durdurmak için bir çaba söz konusudur; ama teknoloji sayesinde, hükümetimizin kararlılığı gerçekten sonuç vermiştir. Terör noktasında şu an itibariyle ciddi bir başarı, çok güçlü bir çaba söz konusudur, bu kararlılık devam edecektir. Bizim bölgedeki hiçbir ülkenin bir karış toprağında gözümüz yok, hiçbir kimseyle bir sorunumuz yok; ama Türkiye'nin uzun vadeli refahı, huzuru, demokrasi için terörün durdurulması lazım, işin özü bu. Seçim güvenliğine ilişkin zerre kadar bir tereddüttün olmaması lazım. Bu zaten çalışılan, öncelikli bir konudur. Seçim güvenliği herkes için sağlanacak. Tabi ki hiçbir provokasyon karşılıksız kalmaz. Provokasyon seçimlere gölge düşürme amacıysa asla ve asla buna izin verilmez. Türkiye’deki seçimler şeffaf, uluslararası denetime açık, adil bir çerçevede yürütülecektir” diye konuştu.

“BATMAN’DAN YÜZLERCE ÜLKEYE İHRACAT YAPILIYOR”

Batman’ın son zamanlarda çok hızlı bir şekilde sanayileşen bir şehir olduğunu belirten Şimşek, şöyle devam etti : “Organize Sanayi Bölgesinde 76 fabrika birçok sektörde üretim yapıyor. Yaklaşık 3 bin 700’un üzerinde Batmanlılara istihdam sağlıyor. Şu anda da inşa halinde ve proje aşamasında olan 20’nin üzerinde fabrika var. Bunlarda devreye girdiğinde çalışan sayısı 5 bini bulacak. Son zamanlarda Batman tekstil ve konfeksiyon konusunda da çok büyük aşamalar kaydetti. Şu anda şehir içinde, Tekel depolarında ve Organize Sanayi Bölgesi olsun yaklaşık doğrudan ve dolaylı olarak tekstil sektörünün 10-15 bin civarında istihdam sağladığı tahmin ediliyor. Artık Batman’dan yüzlerce ülkeye ihracat yapılıyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Gaziantep’ten sonra sanayide en güçlü vizyonu ve potansiyeli olan ilimiz Batman’dır.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.