Anız dumanı şehri boğuyor

Mısır hasadının ardından tarlalardan yükselen anız yangınları Batman’a nefes aldırtmıyor. Yasak olmasına rağmen mısır hasadı sonrası tarlalarda kalan anızın yakılması nedeniyle Batman’ı anız dumanı altında bırakıyor. Diyarbakır'ın Silvan ve Bismil ilçelerine komşu olan Batman bu ilçeler ile kent çevresinde yakılan anızlardan yükselen dumanların altında kalıyor. İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ekipleri, anız yakan çiftçilere para cezası vermesine rağmen bunun önüne geçemiyor. Kenti kaplayan sis ve duman, nefes almayı güçleştiriyor, trafikte görüşü azaltarak trafik kazalarına davetiye çıkarıyor.

Gündem Yayın: 16 Eylül 2018 - Pazar - Güncelleme: 16.09.2018 16:47:50
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

ANIZ DUMANI, BATMAN’I KAPLIYOR

Komşu ilçelerde ateşe verilen mısır tarlalarındaki dumanlar Batman’ın üzerine karasaban gibi çöküyor. Şehir merkezinin üzerini kaplayan dumanlar, vatandaşlara nefes aldırmıyor. Batmanlılar, kapı ve pencerelerini açamazken, kronik rahatsızlığı olanlar ise soluğu hastanelerde alıyor. Anız yakılması sonucunda oluşan dumanın yollarda görüşü engelleyerek kazalara sebebiyet verdiğini belirten vatandaşlar, “Anız dumanı astım, bronşit ve KOAH gibi solunum sorunlarına sahip insanların ciddi şekilde etkilenmesine neden olmaktadır. Yakılan anız hava şartlarının etkisi ile bağ, bahçe ve yerleşim birimlerinde yangına sebep olarak maddi zarara ve hayati tehlikeye neden olmaktadır” dediler.

“KATLİAM YAPIYORLAR”

Çiftçilerin hasat sonrası anız yakması, toprağa ve havaya zarar vermekle kalmıyor, binlerce hayvanı da acı çekerek öldürüyor.  Hava kirliliği yüzünden vatandaşların şikayet ettiği, anız yakma uygulaması, hayvan katliamına da yol açıyor. Tarlalarda yaşayan yüzlerce türden binlerce hayvanların yangınlar sırasında kavrularak öldüğünü ifade eden vatandaşlar şöyle konuştular : “Anız yangınları doğadaki canlıların hayatına mal olmaya devam ediyor. Yakılan tarlalarda yananlar sadece otlar değil, otların arasında kalan tarlanın üzerinde veya altında yuva yapan birçok hayvan da yanarak yok oluyor. Yakılan tarlalarda canlı hayvanların da yok olduğu gözleniyor.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.