14 BİN AĞAÇ TOPRAKLA BULUŞTU

’11 Kasım Milli Ağaçlandırma Bayramı’ etkinlikleri kapsamında Hasankeyf’te ‘Geleceğe Nefes’ programı düzenlendi.

Gündem Yayın: 11 Kasım 2020 - Çarşamba - Güncelleme: 11.11.2020 19:19:10
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

’11 Kasım Milli Ağaçlandırma Bayramı’ etkinlikleri kapsamında Hasankeyf’te ‘Geleceğe Nefes’ programı düzenlendi. Ağaçlandırma çalışmaları kapsamında ‘Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Projesi’ ve ‘Toprak Muhafaza Erozyon Kontrolü Projesi’ kapsamında ağaçlar toprakla buluştu. Hasankeyf ilçesindeki etkinliğe Vali Hulusi Şahin, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, kurum müdürleri, İl Jandarma Komutanı Albay İsa Çakmak, STK Başkanları ile Hasankeyf ilçe yöneticileri katılım sağladı. Ağaçlandırma Bayramında Hasankeyf’te ‘Yeşil Kuşak Ağaçlandırma Projesi’ kapsamında 6 bin, ‘Toprak Muhafaza Erozyon Kontrolü Projesi’nde de 8 bin olmak üzere toplam 14 bin ağaç toprakla buluştu. Etkinlikte söz alan Şanlıurfa Orman Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Taşan, ağaçlandırma etkinliği ve kurumun çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Daha sonra kürsüye gelen Hasankeyf Kaymakamı Şenol Öztürk, ilçedeki ağaçlandırma alanları hakkında bilgi verip, yeni Hasankeyf’te devam eden projeleri anlattı. Vali Hulusi Şahin’in vizyonu ile ilçe idaresi ve yönetimine ışık olduğunu belirten Kaymakam Öztürk, akabinde Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın liderliğinde ve Vali Hulusi Şahin’in himayesinde Hasankeyf’in yakında büyük bir dönüşüm ve değişime imza atacağını belirtti.

“AĞAÇ VE YEŞİLLİK BİZE NEFES OLUYOR”

Amacın ülkemizin yemyeşil olması olduğunu belirten Vali Hulusi Şahin, bu etkinliğin özelde Hasankeyf’te olmasının nedenini anlattı. İlçenin bir dönüşüm yaşadığını belirten Vali Şahin, “Hasankeyf’in dönüşüm ve gelişiminde tek eksik kalmış olan yeşil alandı. Biz de ‘Milli Ağaçlandırma Günü’nde tam da buradan bir mesaj veriyoruz. Evlerimizi taşıdık, yeni bir şehir kurduk, ağaç ise birden olmuyor onu da yapacağız. Burada iş makinaları taşocaklarının bozduğu yerde zemindeki kayalıkları delip içine toprak koyacak ve o çorak yeri de ağaçlandırmak için çaba verilmektedir. En zor ağaçlandırmayı yapıyoruz. Kayayı delip  ağaç dikiyoruz. Tarım ve Orman Müdürlüğü, kurumlar ve herkes daha yeşil bir Batman ve daha yeşil bir Hasankeyf için çalışıyor. Hedefimiz bugünün sloganı gibi ‘bugün fidan yarın nefes’ çabasıdır” dedi. Yetişkin ve olgunlaşmış bir ağacın yapraklarıyla beraber bir sezon boyunca 10 insanın tükettiği oksijeni sağladığını belirtti. Vali Şahin, 10 dekarlık bir ağaçlık alanda tüketilen karbondioksitin bir aracın 42 bin kilometrede salgıladığı karbondioksite eşdeğer olduğunu ifade ederek, “Yani ağaç ve yeşillik bize nefes oluyor. Nefesimiz ancak ağaçlarla olur. Bu hususta orman fakiri bir şehirde yaşıyoruz. O yüzden çok çalışmamız lazım. Batman ve özelde de Hasankeyf’i yeşil örtüye kavuşturmamız lazım” diye konuştu.

 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.