Çiftçilere 290 adet geleneksel kara kovan dağıtıldı

Çiftçilere 290 adet geleneksel kara kovan dağıtıldı

Yaşam Yayın: 15 Mart 2024 - Cuma - Güncelleme: 15.03.2024 10:32:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen, “Arıcılığın Geliştirilmesi ve Bal Üretiminin Artırılması Eylem Planı” kapsamında Batman Belediyesi ve İl Özel İdaresi’nin kaynaklarıyla merkez ve 5 ilçede 49 çiftçiye 290 adet Geleneksel Kara Kovan dağıtımı gerçekleştirildi. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen Kara Kovan dağıtım törenine katılan Vali Ekrem Canalp, üreticilere hitaben yaptığı konuşmada, mütevazi sayıda özellikli kovan dağıtımı yapıldığını, dağıtılan kovanların tam anlamıyla Made in Batman olduğunu, kovanların burada tasarlandığını ve üretildiğini belirterek, proje tutarsa Türkiye’ye artık Batman kovanı olarak yayılması için bir tarafından geleneği de yaşatmanın gerektiğini ifade etti.

Vali Canalp, arıcılara hitaben yaptığı konuşmada; “Bundan 2 hafta kadar önce burada yine beraberdik, bir aradaydık ve 4 bin fenni kovan dağıtımı yapmıştık. Bugün ise daha mütevazi sayıda kovan dağıtımı yapıyoruz ama bu dağıtmış olduğumuz kovanlar özellikli bu kovanlar. Çünkü kelimenin tam anlamıyla Made in Batman. Burada üretildi, burada tasarlandı, inşallah tutarsa Türkiye’ye artık Batman kovanı olarak yayılsın. Bir tarafından geleneği yaşatmamız gerekiyor. Bir taraftan da geleneği görmemiz gerekiyor. Yaşatmak istediğimiz gelenek bu işte. Bakın bu sepet kovan, genellikle söğüt ağaçlarının dallarından örmek suretiyle elde ettiğimiz geleneksel bir ürün. Bu ürünü toprakla sıvadığınız zaman bizim temel olarak geleneksel bal üretiminde kullanmış olduğumuz kovan ortaya çıkıyor. Bu kovanlarımızın bir özelliği de maalesef genellikle verim düşük çıkıyor. Yani Batman olarak bizim en esaslı problemlerimizden bir tanesi kovan başına düşen verimlilik. Bal üretim miktarımızın çok düşük olmasıdır. Türkiye’nin en düşük bal üretiminin olduğu illerden birisi Batman’dır. Bunu geliştirmemiz lazım, bunu geliştirmek içinde tabi aynı zamanda fenni kovanlardan elde ettiğimiz ürünlerin miktarını arttırmamız lazım. Burada dağıtmış olduğumuz 290 kovanda aslında biz Batman’da değerli üreticilerimizle beraber bir deneme yapacağız.  Bunların içerisinden hangisi en verimli sonuçları çıkartır ise önümüzdeki yıl muhtemelen ’de 4000 bin civarında bu sayıdaki kovanı imal edip üreticilerimizin hizmetine sunacağız. İşte bunu yaptığımız zamanda geleneksel üretimle bugün ki modern fenni üretimi de inşallah beraber Batman’da birleştirmenin kıvancını beraberce yaşayacağız. Buradan da üreticilerimize bir çağrıda bulunmak istiyorum. Çok değerli üreticilerimiz sizlere bu şekildeki dağıtmış olduğunuz kovanlarla ilk defa ve bunun örnek uygulamasını yapacak olan üreticilersiniz. Sizler öncüsünüz eğer sizlerden elde edeceğimiz sonuçlara göre buradan çıkacak sonuçlara göre inşallah ta bu şekildeki proje önümüzdeki yıllarda hem Batmanımızda hem de memleketimizin her bir tarafında yayılacaktır” diye konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.