Milletvekili Uca, çalınan mezar taşlarını sordu

HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, Afrin’deki mezarlıkların tahrip edilip mezar taşlarının çalınması ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a sonu önergesi verdi.

Yaşam Yayın: 26 Temmuz 2021 - Pazartesi - Güncelleme: 26.07.2021 19:27:22
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Milletvekili Uca, Afrin İnsan Hakları Örgütü tarafından, Türkiye'ye bağlı grupların Afrin’in Şêxorze köyündeki mezarlığı tahrip ettiğini açıkladığını belirterek, “Açıklamada, söz konusu grupların tahrip ettikleri mezar taşlarını ya sattıkları ya da kaldıkları evlerin bahçelerinde çit yapımında kullandığı belirtilmiştir. Afrin’de daha önce de savaşçılara ve sivillere ait cenazelerin defnedildiği Avesta Mezarlığı tamamen tahrip edilmişti. Mezarlıktan çıkarılan cenazeler ise, Anadolu Ajansı (AA) tarafından infaz edilen kişilere ait olduğu iddia edilerek, ‘Toplu mezar’ şeklinde servis edilmiş ve Avesta mezarlığında bulunan cenazeler çıkarılmıştır. Ancak mezarlığın Afrin Yerel Yönetim Meclisi’nin arkasında bir vatandaşa ait arazide bulunduğu ve Türk ordusu ile silahlı grupların saldırılarının başladığı dönemde açıldığı, halkın mezarlara ulaşamadığı için, ölülerini buraya gömdüğü, mezarlığın toplu değil, halk mezarlığı olduğu ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda;  mezarların tahrip edilip, cenazelerin çıkarılması hangi insani, dini ya da hukuki değerle bağdaşmaktadır? Avesta mezarlığından çıkarılan cenazelerin akıbetleri belli midir? Afrin’de bulunan Şêrxorze mezarlığının tahrip edilip, taşların satılmasını nasıl değerlendirmektesiniz? Bu insanlık suçlarının işlenmesinin önüne geçmek gibi bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Sürekli dezenformasyonlarla gündeme gelen Anadolu Ajansı’nın gazetecilik etiğine uymayan yalan haberleriyle ilgili herhangi bir yaptırım uygulanmış mıdır/uygulanacak mıdır?” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.