KARTAL, MOR KURYAKOS MANASTIRINI CANLANDIRDI

KARTAL, MOR KURYAKOS MANASTIRINI CANLANDIRDI

Yaşam Yayın: 20 Mayıs 2024 - Pazartesi - Güncelleme: 20.05.2024 15:42:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Batman İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Şefi ve Uluslararası Fotoğraf Sanatçısı Orhan Kartal, Batman Turizmine önemli katkılar sağlayacak Beşiri İlçesine bağlı Ayrancı Köyündeki Mor Kuryakos Manastırını görüntüledi.

'ESKİ VE YENİ HALİ BİR ARADA'

Yaklaşık 2,5 dönüm ( 2500 m2 ) alan üzerine inşa edilen Mor Kuryakos manastırı, dehlizlerle yeraltına uzanan bir yer altı katıyla birlikte 3 kattan oluşurken, dıştan dikdörtgen planlı, içerden ise geniş iki kare planlı kapalı bir avlu ve avlunun etrafında kemerli payendelerin gerisinde odalar yer alan Mor Kuryakos Manastırının restore çalışmalarının da sonuna gelindi. Manastırın Süryani Hristiyanlar tarafından geçmiş dönemlerde önemli bir inanç merkezi olarak kullanıldığını belirten fotoğraf sanatçısı Orhan Kartal, 10 yıl önce alanda çekim yaptığını, eski ve yeni fotoğraflar arasında çok fark olduğunu, terk edilmiş ve harabe durumda olan manastırın yeniden doğmuş ve adete hayat bulduğunu, sanatsal fotoğrafların üretileceği bir müze konumuna geldiğini ifade etti. Uluslararası Fotoğraf Sanatçısı Orhan Kartal, ''Burası yüzyıllarca iki farklı dine mensup vatandaşların hoşgörü içinde yaşadığı bir yerleşim birimi olmuş. Hoşgörüyü dile getirmek için semazen kurgusu yaptım. Süryani Hristiyanlarının inanç merkezi olan manastır ve hemen arka tarafında da hoşgörünün nasıl iç içe olduğunu bize gösteren camimiz mevcut, camide okunan ezan manastırdan da duyulmaktadır. İnsanlığın ortak mirası olan tarihi yapıları koruyup, geleceğe taşımak ülkemizin imajı açısından da büyük önem taşımaktadır. Köylülerimiz de bu yapının restore edilmesinden memnun. Bu tarihi yapının canlandırılmasını sevinçle karşılıyorlar. Batman için Hasankeyf’ten sonra ikinci turizm ve turist rotası haline getirilmeli ve bir an evvel turizme kazandırılması gerekir. Restorasyonda son aşamaya gelinmiş tarihi yapıya uygun restorasyon yapılmış, fotoğrafçılar için adeta bir fotoğraf stüdyosu olmuş emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.

 

#
Ek Fotoğraflar
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.