EKONOMİK KRİZ BESİCİLİĞİ BİTİRDİ

EKONOMİK KRİZ BESİCİLİĞİ BİTİRDİ

Yaşam Yayın: 05 Kasım 2023 - Pazar - Güncelleme: 05.11.2023 17:54:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Son bir kaç yıldan bu yana ülkemizde yaşanan ekonomik sıkıntılar bölgedeki besicileri  bitirdi. Batman ve bölgesindeki  bazı besiciler  yaşanan pahalılık ve girdilerden ötürü besiciliği bırakırken bir çoğunu da bitirme noktasına getirdi.

“BESİCİLİK YAPILAMAZ HALE GELDİ”

Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki besiciler uzun zamandan bu yana  yem fiyatları ve giderlerin 5'e katlandığını ifade ederek,  besiciliği bırakmak zorunda kaldıklarını ifade ettiler.  Batman'da  40 yılı aşkın süreden beri besicilik yaptığını söyleyen 60 yaşındaki Mehmet Salih Er, günümüz şartlarında besiciliğin yapılamaz hale geldiğini söyledi.  Besici Salih Er ise, ''Yıllardan beri Batman bölgesinde aile olarak besicilik yapmaktayız. Hayvanlarımıza verdiğimiz saman ve yemi karşılayamaz hale geldik. Kısacası gelirimiz, giderlerimizi karşılayamıyor. Uzun zamandan beri mesleğimizi devam etmek için direndik ancak dayanacak gücümüz kalmadı. Yüzlerce hayvanlarımızı kesime gönderdik, aile fertlerimiz ise faklı  mesleklere yöneldi. Ne yazık ki bölgemizde besicilik artık yapılamaz hale geldi'' dedi.

“ET FİYATINDA İNDİRİME GİTTİK”

Batman ve bölgesindeki besiciler, toptan canlı hayvan kesim fiyatlarında  son bir aylık sürede düşüş yaşanmasına rağmen kasaplarda et fiyatlarının sürekli artmasına anlam veremediklerini belirterek tepki gösterdiler. Mutfak ve sofraların vazgeçilmezi kırmızı ette toptan kesim fiyatlarında düşüş yaşanmasına rağmen kasap ve marketlerde fiyatların yükselmesi dikkat çekiyor.  Kırmızı ette son iki  aylık sürede toptan kesim fiyatlarında yaklaşık 50 lira düşürdüklerini belirten besiciler, kasap ve marketlerde yükselen kırmızı et fiyatlarına da tepki gösterdi.  Uzun yıllardan bu yana besicilik yapan  Ramazan Oran, “Kırmızı ete talebin azalması üzerine indirime gittiklerini belirtti. Yaşanan düşüşe rağmen kasap ve marketlerde artış olduğunu ifade eden Oran, ''Ben  6 yıldır besicilik ile uğraşıyorum. Kırmızı ete talebin azalması üzerine toptan canlı et kesim fiyatlarında indirime gittik, yaklaşık iki ay önce kasap ve marketlere etin kilosunu 260 TL'den  satıyorduk. Son zamanlarda kilo başına yaklaşık 50 TL indirim yapmamıza rağmen kasap ve marketlerde etin fiyatında düşüş yaşanması gerekirken sürek arıyor. Buna bir anlam veremedik. Biz besiciler olarak et fiyatında indirime gidiyorsak onlarında indirim yapması lazım. Yetkililerin bu konuya duyarlı olmalarını bekliyoruz'' ifadelerini kullandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.