DİCLE ELEKTRİK'TEN TEKNOLOJİK OPERASYON

DİCLE ELEKTRİK'TEN TEKNOLOJİK OPERASYON

Yaşam Yayın: 24 Haziran 2026 - Çarşamba - Güncelleme: 24.06.2026 14:02:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Dicle Elektrik, Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde yapay zekâ destekli dronlarla yaptığı denetimlerde 7 bin 820 KVA gücünde 62 kayıt dışı trafo tespit etti. Trafoların günlük 5 bin 500 hanenin enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğu belirtildi. Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde tarımsal sulamada kaçak elektrik kullanımına yönelik denetimlerini artıran Dicle Elektrik, yapay zekâ destekli dronlarla gerçekleştirdiği saha çalışmalarında önemli bulgulara ulaştı.

TARIMSAL SULAMADA KAÇAK KULLANIM TESPİTİ

Yapılan kontrollerde toplam 7 bin 820 KVA gücünde 62 kayıt dışı kaçak trafo tespit edildi. Bu trafoların, günlük yaklaşık 5 bin 500 hanenin enerji ihtiyacına eş değer kapasiteye sahip olduğu bildirildi. Dron ve yapay zekâ analizleriyle yapılan incelemelerde, trafoların 50 ila 400 dönüm büyüklüğündeki buğday ve pamuk tarlalarının sulamasında kullanıldığı belirlendi. En küçük trafonun 100, en büyüğünün ise 250 KVA gücünde olduğu tespit edildi. Yetkililer, kaçak elektrik kullanımının enerji arz güvenliğini olumsuz etkilediğini ve şebeke üzerinde ciddi yük oluşturduğunu belirterek, bu durumun hem kesintilere hem de güvenlik risklerine yol açtığını ifade etti. Tespit edilen kayıt dışı trafolarla ilgili dron görüntüleri ve saha raporlarının savcılığa sunulduğu, el koyma süreci için hukuki işlemlerin başlatıldığı öğrenildi. Dicle Elektrik yetkilileri, kaçak elektrikle mücadelenin teknolojik yöntemlerle kararlılıkla sürdürüleceğini vurgulayarak, yapay zekâ, dron ve uydu destekli sistemlerle denetimlerin artırıldığını kaydetti.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.