Sigara dumanının bebekler üzerindeki olası etkileri

Pasif içicilik, özellikle de akciğerleri hala gelişmekte olduğundan, özellikle bebekler ve çocuklar için zararlıdır. Bazı zararlı etkileri, düşünebileceğiniz şey değildir.

Sağlık Yayın: 15 Ocak 2019 - Salı - Güncelleme: 15.01.2019 17:40:46
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Birçok insan, dumanın etrafında olan çocukların daha çok öksürdüğünü biliyorlar, ama daha fazla kulak enfeksiyonuna yakalandıklarını biliyor muydunuz?

SIDS İÇİN RİSK:

Sigara dumanının bebekler üzerindeki en trajik etkilerinden biri, riskli ani bebek ölüm sendromunu (SIDS) arttırmasıdır. Kimse SIDS'e neyin neden olduğunu tam olarak bilmiyor, ancak pasif içiciliğe maruz kalan bebekler, maruz kalmayan bebeklerden daha fazla SIDS'den ölüyor. Bebeklerde ayrıca pnömoni, bronşit ve evet, hatta kulak iltihabı kapma olasılığı daha yüksektir. Bazen etkiler şiddetlidir; 18 aylıktan küçük çocuklarda, bazı ülkelerde sigara dumanı maruziyeti  yılda 15.000 yatışa neden olur!

DAHA FAZLA GRİP VE ENFEKSİYON

Çocuklar büyüdükçe, sigara dumanına maruz kalanlar soğuk algınlığı ve  zatürre gibi enfeksiyonlara daha sık yakalanır ve iyileşmesi diğer çocuklara göre daha uzun sürer. Ayrıca, bu yüzden okula gidemeyip eğitim hayatları da etkilenebilir.  Astımı olan çocuklar daha büyük bir risk altındadır, çünkü sigara dumanı daha acil ve şiddetli astım ataklarına neden olur ve bu da acil servise daha fazla başvuru yapılmasına hatta bazen yoğun bakıma yatışa neden olur!

KANSER VE KALP HASTALIĞI İÇİN RİSK

Tütün dumanının 4000'den fazla kimyasal madde içerdiğini biliyor muydunuz? Zamanla, sigara dumanına sık sık maruz kalmak kanser ve kalp hastalıkları riskini artırır. Sigara içmek aynı zamanda gençler için tehlikeli bir örnektir. Çünkü araştırmalar, ergenlik çağına gelen çocukların anne veya babalarının sigara içmeleri durumunda sigara içmeye başlama olasılıklarının daha yüksek olduğunu göstermiştir.

Sigara içiyorsanız ve bebeğiniz üzerindeki olumsuz etkileri hakkında endişe duyuyorsanız: Çocuğunuz için sağlıklı bir ortam oluşturmanın en iyi yolu sigarayı bırakmaktır. Ama ben mutfakta içiyorum, balkonda içiyorum diyorsanız size tavsiyem sigara içmeyi bitirdikten 30-45 dakika sonra çocuğunuzun yanına veya evin içine geliniz, çünkü akciğerlerinizdeki duman ancak temizlenecektir.

Bırakmanın kolay olmadığını biliyorum, ama bu konuda asla yalnız değilsiniz. Doktorunuzla konuşabilir veya  sigara bırakma hattını ( ALO 171) arayabilirsiniz. Bazen insanlar sigarayı bırakmadan önce birçok kez denemelidirler. Hemen pes etmeyin onunla savaşın! Bu çabalarınız kendi sağlığınız ve ailenizin refahı için geleceğe dönük büyük bir yatırımdır.

Uzm. Dr. Gökmen Alpaslan TAŞKIN

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.