‘Okuma oranlarında çok ciddi düşüş var’

Toplumda kitap okuma oranlarında çok ciddi bir düşüşün yaşandığını belirten HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı M. Şerif Durmaz, “Japonya’da bir insan yılda 25 kitap okurken, Türkiye’de ise 6 insan yılda bir kitap okuyor” dedi.

Gündem Yayın: 03 Mart 2019 - Pazar - Güncelleme: 03.03.2019 16:50:49
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

 HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı M. Şerif Durmaz, beraberindeki heyetle birlikte başlatmış oldukları "Kitap Okumaya Yönelik Farkındalık Oluşturma" projesi kapsamında Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Müdürlük binasında bulunan İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Batman İl Halk Kütüphanesi Müdürü Derya Ilgar, Durmaz’a, kitap sayısı, okuyucu sayısının yanı sıra kütüphanede yaptıkları çalışmalarla ilgili bilgi verdi. Gençlerle yakından ilgilenerek bir süre sohbet eden Durmaz, günümüzde kitap okumanın her geçen gün azaldığını, birey için kitabın ihtiyaç listesinin 235’inci sırasında, cep telefonun ise listesinin birinci sırasında yer aldığını ifade ederek, kitap okumanın önemine vurgu yaptı.

 “OKUYAN İNSANLAR GÜÇLÜ İNSANLARDIR”

Okuyan insanların kendini ve toplumu bilen insanlar olduğunu vurgulayan Durmaz, “Kitap okuyan, okumak isteyen insanlar çok rahatlıkla kitaba ulaşabilirler. Günümüzde kitaba ulaşma çok kolaydır. Kütüphanelerde ödünç kitaplar veriliyor. Okuyan ile okumayan insan arasında fark vardır. Çünkü okuyan insanlar güçlü insanlardır. Okuyan insanlar toplumunu, kültürünü tanıyan, bilen insanlardır. Bugün neslimizin de kendini tanımasına ihtiyacı vardır. Kendini tanıyan insan Rabbini tanır. Rabbini tanıyan insan toplumu tanır. Toplumu tanıyan insan toplumun sorun ve sıkıntılarının neler olduğunu hakkıyla bilir ve bu manada çözümler üretir. Bilinçli bir neslin yetişmesi için sorumluluk, hassasiyet sahibi insanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Gençlerimiz bahaneler üretmemelidirler. ‘Kitap okuyamıyorum’ dememelidirler. Kitap okumaya yönelik bir bahane olamaz. Bahanenin var olduğu yerde başarı yok olmaya mahkûmdur” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE 6 İNSAN YILDA 1 KİTAP OKUYOR”

Kitap okumaya yönelik teşviklerinin devam edeceğini aktaran Durmaz, “Toplumumuzun daha iyi bir seviyeye gelebilmesi için kitap okumaya yönelik teşviklerimiz devam edecektir. Hem ülkemizde hem de bölgemizde okuma oranları çok düşüktür. Japonya, Çin gibi ülkelerde okuma oranları ise çok daha yüksektir. Japonya’da bir insan yılda 25 kitap okurken, Türkiye’de ise 6 insan yılda bir kitap okuyor. Bu sonuçta ortaya çıkarıyor ki, okumuyoruz. Okuyan bir toplum olabilmemiz için bizler inşallah bu çalışmalarla bir farkındalık oluşturacağız. Bu kapsamda ziyaretlerimizi de sürdüreceğiz. Çalışmalarımızdan aldığımız notlarımızı ileriki zamanda kamuoyuyla paylaşacağız. Nasıl daha iyi bir okur olunabilir diye tavsiyelerimizi sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.