Meme kanserinde erken tanı hayati öneme sahip

Dünya Hastanesi, dünya ve Türkiye’de kadınlarda en sık görülen kanser olan meme kanseri ile ilgili erken tanı ve görüntülemenin önemine dikkat çekti.

Sağlık Yayın: 29 Aralık 2021 - Çarşamba - Güncelleme: 29.12.2021 10:31:01
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Dünya Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Mehmet Sıddık Yıldız, “Her 8 kadından biri yaşamı boyunca meme kanserine yakalanma riski taşımaktadır. Meme kanserinde erken tanı ile tedavinin başarı oranı önemli oranda yükselmektedir. Her kadının 20 yaşından sonra ayda bir kendi kendine meme muayenesi ve 40 yaşından sonrada yılda bir kez mamografi taraması yapması hem erken tanı hem de farkındalık açısından çok önemli. Mamografi 40 yaş altında endikasyon yoksa önerilmemektedir. Ultrasonografi tüm yaş guruplarında ve gebelerde güvenle kullanılabilen meme muayenesinde önemli bir görüntüleme yöntemidir. Günümüzde yüksek çözünürlüklü ultrasonografi cihazları ile meme kanseri ve memenin diğer hastalıklarında ultrasonografinin tanısal değeri artmıştır. Ultrasonografi tabanlı yeni bir teknoloji olan ve dünya genelinde de büyük ilgi gören bir diğer tanı yöntemi ise sonoelastografidir. Sonoelastografi ile memede tespit edilen bir kitleden farklı yöntemler kullanılarak sertlik derecesi ölçülmekte ve bu şekilde kitlenin iyi huylu mu yoksa kötü huylumu olduğu konusunda tanıya büyük katkı sağlamaktadır. Özel Batman Dünya Hastanesinde mamografi, ultrasonografi, sonoelastografi, manyetik rezonans (MR) ve görüntüleme eşliğinde biyopsi işlemleri ile meme hastalıklarının tanı ve takibi yapılmaktadır” ifadelerini kullandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.