KURUTMALIK SEZONU BAŞLADI

Özellikle kış mevsiminde tüketmek amacıyla hazırlanan ve mutfağın vazgeçilmez yiyecekleri arasında yerini alan kurutmalıklar, askılardaki yerini almaya başladı. Batman’da bir kenar mahallede yaklaşık 10 aşamadan geçerek binbir zahmetle doğal yöntemle kurutulan biber ve patlıcanlar, askılarda güzel bir görüntü oluşturuyor.

Yaşam Yayın: 23 Temmuz 2019 - Salı - Güncelleme: 23.07.2019 15:21:48
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

TÜRKİYE'NİN HER TARAFINA SATILIYOR

Gaziantep, Mersin, Adana başta olmak üzere çevre illerden Sebze ve Meyve Hali’ne gelen ve tarlalardan toplanan patlıcan, biber, kabaklar kurutmacılar tarafından alınarak ev kadınları tarafından büyük bir zahmetle içleri oyulup iğne aracılığıyla 50’şerli olarak iplere diziliyor. Bir müddet suda bekletilen sebzeler, daha sonra güneş gören boş arazilerde hazırlanan askılara kurutulmak üzere bırakılıyor. Askılarda adeta görsel bir şölen oluşturan kurutmalıklar burada günlerce kavurucu güneşin altında bırakılıyor. Askılara asılan kurutmalıklar tamamen kuruduktan sonra tekrar toplatılıp paketlenerek neredeyse tüm Türkiye’nin illerine satılıyor. Batman'da kurutmalıkları yapıp Türkiye'ye satışını gerçekleştiren kurutmacı Tahir Fidan, kurutmalığın çok lezzetli olduğunu, bunun vatandaşlar tarafından büyük bir rağbet gördüğünü belirtti. Yaklaşık 150 kişiye iş imkânı sağladığını söyleyen Fidan, yer sıkıntısının olduğunu, kendisine güzel bir alanın tahsis edilmesi halinde bu sayıyı yaklaşık 500’e çıkarabileceğini kaydetti.

“İNTERNET ÜZERİNDEN SATIŞ YAPIYORUZ”

Fidan, “Her sene 20-30 dönüm tarla ekiyoruz. 2-3 senedir Aydın’dan Batman’a geldim. Buradaki halde, Mersin’de ve dışardan da mal uygun bulduk mu getirip burada kurutmalığı yapıyoruz. Yaklaşık 150 işçimiz var. Haziran ayında başlıyoruz. Getirdiğimiz sebzeleri evlere veriyoruz, onlar dizi bazında yapıyorlar. Haftada bir onların hesabını görüyoruz. Mal geldiği zaman yine ev ev dağıtıyoruz. Çocuklarım arabalarla gidip evlerden sebzeleri alıyorlar. Getirilen sebzeleri önce suya bandırıyoruz acısı alınsın diye, sonra asıyoruz. Genelde biber, patlıcan, kabak, acı, süs biberleri, bamya kurutuyoruz. İnternet üzerinden müşterilerimize bunları satıyoruz. Batman’da da toptancı arkadaşlara satıyoruz. Genellikle İstanbul’da satıyoruz. Orada pazar yerlerimiz var. Bu işi 2007’den beri yapıyoruz. Kayseri’den, Çorlu’dan, Kastamonu’dan, Maraş’tan isteyen var. Kurutmalığın lezzeti de farklı olur. Kurutmalığa rağbet var. Sadece yer sıkıntımız var. İşimizi seviyoruz. Bu işten ekmeğimizi çıkarıyoruz. Eşlerimiz de maaşlı değil. Bu sene inşaat da olmadığı için çocuklarımız boşta kaldılar. Bizde kimseye muhtaç olmamak için çalışmak zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.