Kalp hastalarına sıcak hava uyarısı!

Hava sıcaklıklarının yüksek seyrettiği günlerde zorunlu olunmadığı sürece dışarı çıkılmaması gerektiğini belirten uzmanlar, sıcak havaların kalp krizini riskini artırabileceğini söyledi.

Sağlık Yayın: 17 Temmuz 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 17.07.2019 18:15:18
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Günlerdir mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havalar rahatsızlıklara neden olabiliyor. Sıcak havalarda zorunlu kalmadıkça dışarı çıkılmaması gerektiğini belirten Batman Medical Park Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Osman Turak, “ Yaz ayı bizde birçok olumlu duyguları çağrıştırsa da, bu mevsimde özellikle kronik hastalığı olanların çok dikkat etmesi gerekiyor. Yaşlı, diyabetik, kronik kalp hastalığı ve koroner damar hastalığı olanlar sıcağın olumsuz etkileri karşısında hayati problemler yaşayabilir.    Sıcak hava vücutta aşırı su kaybına ve kanın akışkanlığının bozulmasına yol açar. Bunun sonucu olarak birçok hayati olay tetiklenebilir. Hastalar kalp krizi, aritmiler, şuur bulanıklığı, felç ve dirençli tansiyon atağı gibi oldukça ciddi problemlerle burun buruna gelebilir” dedi.

“ÇOK DİKKAT EDİLMESİ LAZIM”

Dr. Turak, normalde vücudun koruma mekanizması olan terleme, cilt altı damarlarındaki genişlemenin aslında vücut ısısını düşürme gibi etkisi olduğundan bahsederek, “Kronik hastalığı olanlar, inme felç gibi rahatsızlıkları olanlar bu normal savunma mekanizmaları, bu hastalarda aslında daha tehlikeli olmakta. Çünkü hem kalbin çalışmasını artırmakta, çarpıntıya neden olmakta. Damar içi sıvı azalmasına bağlı olarak kalbin daha çok kan pompalamak için daha çok çalışmasına neden olmakta. Bu da kalbin fazla yorulmasını hem de çarpıntıdan dolayı daha çok iş yapmasına bir de koroner damarların kalbin beslenmesini bozması nedeniyle kalp krizi geçirme riskini artırması nedeniyle özellikle çok dikkat edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“GÜNDE EN AZ 3 LİTRE SU İÇİN”

Vatandaşlara önerilerinin ultraviyole A ve B ışınlarının en dik geldiği dönemler olan saat 10 ile 16 arasında güneşe çıkmamaları olduğunu söyleyen Dr. Turak, “Giysiler de dikkat edecekleri şeyler sentetik kumaşlardan ziyade bol ve pamuklu giysiler giymeleri gerekir. Çünkü bunlar terlemeyi daha rahatlatır, kolaylaştırır, bu yüzden öneriyoruz. Yemeklerinde aşırı yağlı, yoğun protein içeriği olan, karbonhidrat içeriği olan şeylerden uzak durmalarını öneriyoruz. Bol sıvı tüketmelerini öneriyoruz. En az 3 litrenin üzerinde sıvı tüketmelerini öneriyoruz. Mutlaka güneşe çıkacaksak yüksek faktörlü koruyucu kremleri kullanmalarını öneriyoruz. Çünkü güneş koruyucu kremleri kullanmazsak hem cildimizde hem gözlerimizde hem yansıyan ışınların zararlı etkilerinden vücudumuzu koruyamıyoruz ona dikkat etmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.