El Rızk camii minaresi sökülerek taşınacak

Hasankeyf’te tarihi eserlerin taşınması için hazırlanan projeler içerisinde yer alan El Rızk Camisinin taşlarının tek tek işaretlendirilip sökülerek taşınacağı belirtildi.

Gündem Yayın: 22 Nisan 2018 - Pazar - Güncelleme: 22.04.2018 13:48:53
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

TAŞ TAŞ SÖKÜLÜP TAŞINACAK

Ilısu Baraj suları altında kalacak olan Hasankeyf’te yürütülen projelerden olan Kale ve mağaraların dolgu çalışması, taşınacak eserler ve yeni yerleşim yeri çalışmaları devam ediyor. Hasankeyf Belediye Başkanı Abdulvahap Kusen, 1 Haziran tarihi itibariyle Ilısu Barajının kapaklarının tutulacağını ifade ederek, “Ancak son 2-3 gün önce edindiğim bilgiye göre hayal kırıklığına uğradım. Çünkü Zeynel Bey bütünsel anlamda taşınması bizi sevindirmişti. Bu mühendislik harikası, güzellik timsali minarelerimizin de bu şekilde taşınacağı konusunda kamuoyunda hep bu bilgiler vardı. Bize de verilen bu bilgiler bu şekildeydi. Ancak 2-3 gün öncesinde öğrendiğimiz şekli ile bu tarihi dokunun taşları tek tek işaretlendirilip sökülerek taşınacağı şeklinde oldu. Bizim için böyle bir taşıma olmaz. Bir nakil de olmaz. Çünkü Hasankeyf’in minareleri müthiş kitabelerle ve motiflerle bezeli. O taşı söktüğümüz zaman mutlaka tahrip etmiş olacağız. Bütünsel anlamda taşınmasını arzu ederdik. Ayrıca orta kapı olarak tabir ettiğimiz yerde de bir çalışma yapılıyor. Kalenin ikinci kapısı o bütünsel değil de üç parça halinde taşınacağı şeklinde gelen bilgiler arasında” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.