ÇOCUKLARDA ŞİŞMANLIK

Sağlık Yayın: 16 Nisan 2019 - Salı - Güncelleme: 16.04.2019 15:24:22
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Çocukların vücut yapısı çok önemlidir. Uzun boylu bir çocuğun olması gereken kilo veya kısa boylu bir çocuğun olması gereken kilo farklı olabilir bu yüzden perstentiv dediğimiz değerler vardır. Bunlar büyüme ve gelişme grafikleri olarak adlandırılır.

Beden kitle indeksi persistentillere göre yapılır. Yani bunlar hem yaşa göre hem cinsiyete göre ayrılır ve eğer bir çocuk gelişmesi % 85’inin üzerinde ise kilolu 90’ın üzerinde ise aşırı kilolu olarak sınıflandırılır. Çocuklarda genel geçer bir yöntem olarak Beden kitle indeksi belirleyicidir.

Beden kitle indeksi eğer çocuğun % 25’in üzerinde ise kilolu olarak kabul edebiliriz. Ortalama bir yöntem olarak veya bunun dışında çocuğa baktığımızda kilolu olduğunu görüyorsak zaten yine kilolu olduğunu kabul edebiliriz eğer çocuğunuzun kilosunu boyunun karesine böldüğümüzde ortaya çıkan değer 30’un üzerinde ise çocuğumuz obez olarak sınıflandırılabilir bu konuda mutlaka bir desteğe ihtiyacı olabilir.

Aileler çocuklarını şişmanlıktan korumak için neler yapmalı

Belli bir yaştan sonra özellikle üç yaşından sonra okul çağı döneminde artık beslenme alışkanlığı kazanıldığı için aileler bu yaşta çocuklarına çok dikkat etmeleri gerekiyor.

Peki neler yapmalılar, öncelikle belli saatlerde çocuğu düzenli olarak sofraya oturmasını sağlamaları gerekiyor. Beraberce yemek yemeleri 3 ana 3 ara öğün şeklinde beslenmeyi alışkanlık haline getirmeleri, çocuklara ara öğünlerde sağlıklı yiyecekler vermeleri gerekmektedir. Bu süt, yoğurt, meyve gibidir.

Düzenli beslenme alışkanlığı ile beraber bol su içmelerini sağlamaları ilerisi açısından sağlıklı beslenme alışkanlıklarını oluşturmaları için oldukça yararlı olacaktır. Düzenli beslenen bir çocuk 3 ana–3 ara öğün şeklinde beslenen bir çocuğun kan şekeri seviyesi belli bir seviyede olacaktır.

Dolayısıyla tatlı veya abur cubura karşı ihtiyacı minimum düzeyde olacaktır. Eğer bu tarz ihtiyaçları olursa da sağlıklı sütlü tatlıları meyve tatlıları gibi tatlılara yönlendirerek tatlı ihtiyacı ve abur cubur ihtiyacı bu şekilde bastırılabilir.

Yağlı kızartmalı yiyecekleri de haftada birden fazla vermemek ya da bu yemeğin ödül gibi çocuğa sulamak gerekir. Olabildiğince çocuklara bu yaşlarda sağlıklı beslenmenin önemini besinlerin vücuda hangi yararlar sağladığını öğretmeye çalışmak çocukların da bu yaşlarda ona ilgi duymasını sağlamak ilerisi açısından da faydalı olacaktır.

                                   Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

                                   Uzm. Dr. Mehmet ALP

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.