BRUSELLA NEDİR?

Brusella hastalığının belirtileri birçok hastalığı taklit ettiğinden sinsice ilerleyen bir hastalıktır. Peki, brusella hastalığı nedir, belirtileri nelerdir ve tedavisi var mıdır? Sizler için brusella hastalığına dair bilinmeyenleri araştırdık. İşte brusella hastalığı hakkında her şey...

Sağlık Yayın: 04 Mart 2019 - Pazartesi - Güncelleme: 04.03.2019 14:04:41
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Bruselloz virüsünün neden olduğu brusella hastalığı genellikle inek, keçi ve koyun gibi hayvanların etinden, sütünden bağışıklık sistemimize bulaşır. Eklem ağrıları ile kendini gösteren bu hastalık, belirti olarak diğer hastalıkları taklit ettiğinden uzmanlar uzun süre teşhisini koymakta zorluk çeker.

Bu hastalık İlkbahar ve Yaz aylarında daha fazla görülür. 15 yaş grubunun bu hastalığa yakalanma oranları yüksektir. Kentteki insanlardan çok, köylerdeki insanlar bu bakteriye yakalanma açısından tehlike altındadır. Ayrıca yüksek ateşte kaynatılmamış sütten yapılan yoğurt ve taze peynir de bakteriye yakalanma riskini artırır.

BRUSELLA HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

- Sırt, bel, diz ve bileklerde şiddetli ağrılar,

- Yeme bozukluğuna bağlı iştah ve kilo kaybı,

- Nedensiz terleme ve ateşlenme sonrası bilinç kaybı,

- Kalp, dalak, lenf ve karaciğer büyümesi ise en ciddi belirtilerindendir.

BRUSELLA TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?

Uzun bir süre insan vücudunda yaşayan bu bakterinin azalması veya yok olması için ilaç tedavisine başlanılır. İlk evrede teşhis edilen brusella hastalığına antibiyotik tedavi uygulanır. Böylece bakteri üç ayda vücuttan atılır. Buda bakterinin kronikleşmesini engeller. Ancak brucelloz bakterisi erken teşhis edilmediğinde kalp hastalıkları ve nörolojik rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Tedavi hem brusella hastalığına göre hem de kendisi ile beraber gelişen diğer hastalıklara göre uygulanır.

 

            Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji

            Uzm. Dr. Emsal AYDIN

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.