''YANGINLARA MÜDAHALEDE GEÇ KALINMIŞTIR''

''YANGINLARA MÜDAHALEDE GEÇ KALINMIŞTIR''

Yaşam Yayın: 23 Haziran 2024 - Pazar - Güncelleme: 23.06.2024 16:57:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Mardin Mazıdağı ve Diyarbakır'ın Çınar ilçelerinde çıkan yangınlar sonucu 14 kişinin hayatını kaybetmesi, yaklaşık 200 kişinin yaralanması, yüzlerce küçükbaş hayvan ve milyonlarca canlının yanarak can verdiği yangınlarla ilgili açıklamada bulunan Batman Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Hasan Argunağa, yangınlarda müdahalede geç kalındığına dikkat çekti. 

"TAHIL AMBARI KORUMASIZ BIRAKILMAMALI"

Tahıl Ambarı konumundaki coğrafyanın  yangınlara karşı korumasız bırakılmamasının gerektiğinin altını çizen Batman Çevreciler Derneği Başkanı Hasan Argunağa, Diyarbakır’ın Çınar, Mardin’in Mazıdağı ilçelerindeki köyleri etkileyen büyük yangın sonucu yaşanan felaket nedeni ile   14 kişinin   hayatını kaybetmesi, yaklaşık 200 kişinin yaralanması, binlerce hektarlık tarla ve ormanlık alanda yaklaşık bin küçükbaş hayvanla birlikte milyarlarca canlının yanarak feci şekilde ölmeleri bizi derinden üzmüştür.Yangında yaşamını yitirenlere Allahtan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz'' dedi. Yangınlarla ilgili değerlendirmelerde bulunan Argunağa, '' Yaz aylarında bölgemizde ve yöremizde baş gösteren yangınlarda bu sene ciddi bir artış gözlenmektedir. Genelde son baharda çift sürmeye yakın başlayan yangınlar bu sene Haziran ayının başından itibaren görülmesi bizi endişelendirmektedir. Diyarbakır’ın Çınar, Mardin’in Mazıdağı kırsalında çıkan büyük yangın felaketi de göstermiştir ki yangınlara müdahalede yetersiz kalınmaktadır.  Çınar kırsalında başlayan ve saatlerce süren yangına müdahale esnasında kurumların koordinasyonsuzluğu, imkanların yetersizliği ve hava şartları yangının kontrol altına alınmasını zorlaştırmıştır.Bu tür yangınlara havadan müdahale edilmesi gerekirken gerekli müdahale yapılmamış, köylülerimiz genel olarak kaderleriyle baş başa bırakılmıştır.Olası yangınlara karşı civardaki halkın önceden önlem almaması ve yangına müdahale konusunda bilinçlendirilmemesi üzerine de yangının yarattığı tahribat daha da büyük olmuştur'' dedi. 

"CEZAİ İŞLEMLER YETERSİZ "

Son yıllarda bölgemizde yaşanan bu son en büyük yangın felaketinin çıkış sebebinin elektrik iletim hatları olduğu yolundaki bilgiler dikkate alınarak ilgili kamu kurumlarının olası yeni yangınlar için etkin tedbirler almaları gerektiğini ifade eden Dernek Başkanı Argunağa,  "Yangınlara karşı tedbir ve cezai işlemlerin yetersiz olmasından dolayı özellikle yaz aylarında sık sık yangınlar yaşanmaktadır. Diyarbakır’ın Çınar, Mardin’in Mazıdağı kırsalında çıkan yangının çıkış nedeninin ortaya çıkarılıp sorumlular hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını ve üretken köylülerimizin zararlarının tazmin edilerek ekonomik olarak desteklenmelerini talep ediyoruz. Batman Çevre Gönüllüleri Derneği olarak, yıllardır anız yangınlarına karşı kamuoyunu bilinçlendirme ve kurumların gerekli tedbirleri alması için çalışmalar yürütüyoruz. Son büyük felaket dolayısıyla tahıl ambarı konumunda olan coğrafyamızda olası yeni yangınlar için ilgili kamu kurumlarının her an havadan ve karadan müdahale için  her türlü etkin tedbirleri almaları için sorumluluk bilinciyle göreve davet ediyoruz. Olası tüm anız ve orman yangınlarına karşı kamuoyunu ve kurumları duyarlı olmaya, köylülerimizi kaderleriyle baş başa bırakmama konusunda gerekli tedbirleri almaya davet ederken, sivil toplum ve demokratik kitle örgütlerimiz ve basınımızı sorunu gündemde tutmaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı. 

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.