Üzümde ‘Külleme Hastalığı’ mücadelesi
Batman’ın Gercüş ilçesi başta olmak üzere birçok yerde çiftçiler, özellikle şire (mezrona) üzümüne musallat olan külleme (xwêlî) hastalığı yüzünden geçen sezon neredeyse üzümden hiç verim alamadılar.

Gercüş Ziraat Odası Bahçe Bitkileri Mühendisi Fatih Kapuci ile Gercüş Ziraat Odası Tarım Danışmanı Seyithan Öner, bağlardaki hastalılar ve hastalıkların önlenmesi ile ilgili yaptıkları açıklamalarda, çiftçilere önemli tavsiyelerde bulundular. Çiftçilerin üzüm bağlarına bulaşan özellikle külleme hastalıyla başlarının dertte olduğunu söyleyen uzmanlar, külleme hastalığı ile ilgili çiftçilerin bilgi sahibi olmaları ya da uzman kişilerden destek alması gerektiğini aktardılar. Bağlardaki hastalıklar ve sebepleriyle ilgili bilgi veren Gercüş Ziraat Odası Bahçe Bitkileri Mühendisi Fatih Kapuci, "Gercüş Ziraat Odası Eğitim Çiftliği’nde eğitim vermekteyim. Küllenme hastalığı fungal (mantar) bir hastalıktır. Omca yapraklarında meyvelerin de zarara neden olur. Üzüm kalitesini düşürür gördüğümüzde üzeri kül serpilmiş gibi olur. Bu şekilde üzümün pazarda bir payı yoktur. Dallarında mesela kiremit rengi benekler olur bunu gördüğüm zaman küllenme hastalığına yakalanmış olduğunu söyleyebiliriz. Küllenme fungar bir hastalıktır. Bitkilerde bu tür bir etkisi vardır" dedi.
"KÜLLEME İLE CİDDİ BİR MÜCADELEMİZ VAR”
Özellikle şire üzümüne musallat olan başta külleme hastalığı ile ilgili uyarılarda bulunan Gercüş Ziraat Odası Tarım Danışmanı Seyithan Öner, "Biz Gercüş Ziraat Odası olarak özellikle bölgemizde yoğun olarak bağcılığa çok önem vermekteyiz. Özellikle son yıllarda mevsimlerin değişmesiyle birlikte hastalıklar çoğaldı. Bu hastalıkların başında gelen külleme ile ciddi bir mücadelemiz var. Bu mücadele kapsamında biz her sene tarım danışmanı ve mühendislerimizle sahaya çıkıyoruz. Çiftçilerimize bu konular hakkında neler yapabilecekleri konusunda bilgilendiriyoruz. Bunun yanında bölgemizde ilk kez Gercüş’te kurduğumuz erken uyarı sistemleri var. Erken uyarı sistemleri sayesinde 2014’ten beri külleme hastalığına karşı eskiye göre daha iyi mücadele ediyoruz. 2017 Haziran ayında özellikle mezrona üzümünün çiçeklenme dönemindeki yağışlardan dolayı külleme oranı çok fazla oldu. Bu nedenle zararımız biraz daha fazla ama eğer mevsimsel olarak bir sıkıntı olmazsa 2014’ten beri erken uyarı sistemleriyle ziraat mühendislerin yardımıyla çalışıyoruz. Erken uyarı sistemi sayesinde hem ilaçlamaların zamanında hem fazla ilaçlamanın yapılmaması konusunda çiftçilerimize bilgilendirici mesajlar gönderiyoruz. Bağlarımızın eski ve hastalıklara karşı dayanıksız olmalarından dolayı Gercüş Ziraat Odası, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü beraber 2014’ten beri bir çalışma yürütüyoruz" ifadelerini kullandı.