Terziler hazır giyime direniyor

Altın bilezik olarak tabir edilen Peygamber mesleği terzilik, hazır giyim sektörünün gelişmesiyle birlikte tarihe karışma noktasına geldi.

Yaşam Yayın: 31 Temmuz 2019 - Çarşamba - Güncelleme: 31.07.2019 13:54:15
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

BİR MESLEK DAHA TARİHE KARIŞIYOR

Geçmiş yıllarda halk tarafından büyük bir rağbet gören terzilik mesleği, adeta can çekişiyor. Her geçen gün gelişen teknoloji sebebiyle, el sanatı meslekler birer birer yok olmaya yüz tutuyor. Eski günlerini arayan terziler, mesleklerinin zor günler yaşadığını belirttiler. Batman’da 1977 yılından bu yana terzilik yaparak ailesinin geçimini sağlayan 54 yaşındaki Mehmet Sıddık Çiftçi, elbise diktirme döneminin neredeyse bittiğini söyledi. Çiftçi, sabit bazı müşterilerinin ve hazır giyimi tercih etmeyenler sayesinde ayakta durmaya çalıştıklarını aktardı.

“BAYRAMLARA 1 AY KALA İŞ ALMIYORDUK”

Eski günlerini aradıklarını ifade eden Çiftçi, “1977’de terziliğe başladım. O günden bugüne 42 yıldır bu işi yapıyorum. Askerde bile terziydim. 1991 yılında bir iş yeri açtım. O zamanlarda işlerimiz çok iyiydi, iş yetiştiremiyorduk. O kadar yoğunluk yaşıyorduk ki, bayramlara 1 ay kala iş almıyorduk. O yıllarda hazır giyim o kadar revaçta değildi. Genelde herkes elbise diktirirdi. Millet yılda bir iki adet takım elbise, pantolon diktirirdi. Bu zanaatın da cazibesi bitiyor. Eleman yetişmiyor, kimse gelip yanımızda çalışmıyor. Kendim çırağın yapması gereken işi yapıyorum. Her geçen gün özel dikimin kıymeti gidiyor. Eskiye göre terzilik yaparak geçimimizi sağlamakta çok zorlanıyoruz. Emekli olmama rağmen bu işi yaparak ailemin geçimini çok zor sağlıyorum” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.