Tarlada traktör römorkuna yüklü kaçak trafo yakalandı

Tarlada traktör römorkuna yüklü kaçak trafo yakalandı

Yaşam Yayın: 06 Mayıs 2025 - Salı - Güncelleme: 06.05.2025 15:25:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Dicle Elektrik, Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde yaptığı drone destekli denetimlerde, tarım arazisinde mobil hale getirilmiş 2 adet kaçak trafo tespit etti. Traktör römorkuna yüklenerek tarla ortasına yerleştirilen trafolarla, 4 ayrı yer altı kuyusundan kaçak şekilde su çekildiği ortaya çıktı. Yetkililer, 500 KVA gücündeki bu trafoların yaklaşık 200 konutun elektrik ihtiyacını karşılayabilecek kapasitede olduğunu bildirdi.

Kaçak trafolarla 400 dönümlük arazi sulanıyordu

Olay, Haliliye ilçesine bağlı Koçak Mahallesi’nde yaşandı. Şirketin saha ekipleri, 400 dönümlük buğday tarlasının sulanmasında kullanılan kaçak elektriği fark etti. Detaylı incelemede, her biri 250 KVA gücünde olan iki trafonun traktör römorkuna monte edildiği ve orta gerilim hattına doğrudan kanca atılarak enerji sağlandığı tespit edildi. Dicle Elektrik, söz konusu kaçak kullanım hakkında videolu ve belgeli şekilde savcılığa suç duyurusunda bulundu ve trafoların mülkiyetinin yasal süreçle şirket bünyesine geçirilmesini talep etti. Dicle Elektrik, şehir merkezlerinde Türkiye ortalaması olan %14,5 kayıp-kaçak oranına ulaşırken, Şanlıurfa’nın Viranşehir ve Siverek gibi kırsal ilçelerinde bu oranın %96 seviyelerine kadar çıktığını duyurdu. Şirket, tarımsal sulamada kullanılan kaçak trafolar ve yasa dışı şebeke bağlantılarının bu oranları ciddi ölçüde artırdığını vurguladı. Şirketin açıklamasına göre, yalnızca 2025 yılının ilk dört ayında 1.000’den fazla kaçak trafo tespit edildi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.