REKTUM KANSERİ: AMELİYATSIZ TEDAVİ MÜMKÜN MÜDÜR?

REKTUM KANSERİ: AMELİYATSIZ TEDAVİ MÜMKÜN MÜDÜR?

Sağlık Yayın: 28 Aralık 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 28.12.2024 19:33:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Rektum kanseri, sindirim sistemimizin son bölümü olan rektumda ortaya çıkan ciddi bir hastalıktır; ancak gelişen modern tıp yaklaşımları sayesinde, ameliyatsız tedavi seçenekleri de gün yüzüne çıkmış durumdadır. Bu umut veren gelişme, hastaların yaşam kalitesini artırırken, cerrahi müdahalenin getirdiği risklerden de kaçınma fırsatı sunuyor.

Op. Dr. Mehmet Cemil Kuba, Özel Batman Yaşam Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı olarak, rektum kanseri tedavisindeki yenilikleri ve ameliyatsız tedavi yöntemlerini değerlendirdi. “Rektum kanseri tedavisinde cerrahi yöntem, uzun yıllar boyunca ana tedavi seçeneği olarak kabul edilmiştir; ancak, belirli durumlarda hastalarımız için ameliyatsız tedavi yöntemleri uygulanabilir hale gelmiştir” dedi.

AMELİYATSIZ TEDAVİ SEÇENEKLERİ

Op. Dr. Mehmet Cemil Kuba, ameliyatsız tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralıyor:

Kemo-radyoterapi: “Erken evre hastalarda veya cerrahiye hazırlık amacıyla tümörü küçültmek için kemo-radyoterapi uygulanabilir. Bazı durumlarda, bu yöntemle tümör tamamen yok olabilir ve cerrahiye gerek kalmaz.”

“Watch and Wait” (Bekle ve Gözle) Stratejisi: “Kemo-radyoterapi sonrası tam yanıt alınan hastalarda, cerrahi yapılması yerine sıkı bir takip süreci başlatılır. Bu yöntem, cerrahi komplikasyonlardan kaçınmak isteyen hastalar için umut verici bir alternatiftir.”

Endoskopik Tedaviler: “Çok erken evre (T1) tümörlerde, endoskopik yöntemlerle tümör tamamen çıkarılabilir. Endoskopik Mukozal Rezeksiyon (EMR) ve Endoskopik Submukozal Diseksiyon (ESD) bu tedavi için kullanılabilir.”

İmmünoterapi: “Mikrosatellit instabilitesi (MSI) yüksek olan veya belirli genetik mutasyonlara sahip hastalarda immünoterapiler (örneğin, pembrolizumab) çok etkili sonuçlar verebilir.”

KİMLER BU TEDAVİLERDEN YARARLANABİLİR?

Op. Dr. Mehmet Cemil Kuba, ameliyatsız tedavilerin genellikle erken evre hastaları hedeflediğini belirtiyor: “Tümörün erken evrede (T1-T2) olması, hastanın cerrahi risklerini artıran ek hastalıklara sahip olması veya kemo-radyoterapiye tamamen yanıt alınmış olması gibi durumlarda bu yöntemler tercih edilebilir” Ancak bu karar, multidisipliner bir ekip tarafından detaylı bir değerlendirme sonucu alınmalıdır.

ERKEN TANININ ÖNEMİ

Rektum kanseri tedavisinde erken tanının hayat kurtarıcı olduğuna dikkat çeken Dr. Kuba,
şu mesajı veriyor: “Rektum kanseri risk faktörlerine sahip bireyler, tarama programlarını ihmal etmemelidir. Erken tanı, cerrahisiz tedavi gibi yenilikçi yaklaşımların uygulanabilirliğini artırır” Rektum kanseri tedavisinde gelişen yöntemler, hastaların daha konforlu ve kaliteli bir yaşam sürebilmeleri için önemli fırsatlar sunuyor. Op. Dr. Mehmet Cemil Kuba ve Özel Batman Yaşam Hastanesi ekibi, bu umut dolu yolda hastaların yanında olmaya devam ediyor.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.