Mısır Ekimi Su ve Enerji Kaynaklarını Tehdit Ediyor
Dicle Elektrik, kuraklıkla mücadele amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından getirilen mısır ekimi yasağına rağmen, başta Mardin ve Şanlıurfa’da kaçak elektrikle sulama yapan çiftçilerin enerji altyapısını riske attığını açıkladı.

Yasağa rağmen kaçak mısır ekimi enerji altyapısını zorluyor, su kaynakları hızla tükeniyor
Dicle Elektrik, kuraklıkla mücadele amacıyla Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından getirilen mısır ekimi yasağına rağmen, başta Mardin ve Şanlıurfa’da kaçak elektrikle sulama yapan çiftçilerin enerji altyapısını riske attığını açıkladı. Yoğun şekilde yapılan izinsiz ikinci ürün mısır ekimi, hem yer altı su kaynaklarını hem de bölgedeki kaliteli elektrik arzını tehdit ediyor.Dicle Elektrik yetkilileri, Kızıltepe ve Derik başta olmak üzere bazı ilçelerde kaçak mısır sulamasının ciddi sorun oluşturduğunu belirtti. Yetkililer, “Sadece 100 dönüm mısır için yaklaşık 130 bin kWh elektrik tüketiliyor, bu da binlerce hanenin aylık tüketimine eşdeğer” dedi. Açıklamada, elektrik maliyetinin yüksekliğinin yanı sıra bu yoğun tüketimin bölgedeki enerji altyapısında ciddi baskıya yol açtığı vurgulandı. Mevzuata uygun olmayan sulama faaliyetleri devam ederse, uzun süreli elektrik kesintilerinin kaçınılmaz olduğu belirtildi.
Tarımda Planlama Zorunlu, Alternatif Ürünlere Yönelim Öneriliyor
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik” kapsamında 11 il ve 50 ilçede mısır ekimine kısıtlama getirildiği hatırlatılan açıklamada, Mardin’de ise 3 bin 762 üreticinin 613 bin dekardan fazla alanda yasa dışı ekim yaptığı tespit edildi. Dicle Elektrik uzmanları, iklim ve altyapı koşullarına uygun olmayan bu üretimin su krizini derinleştirdiğine ve enerji şebekesi üzerinde onarılmaz hasarlar oluşturabileceğine dikkat çekti. Yetkililer, daha az su ve enerji tüketen alternatif ürünlere yönelmenin kaçınılmaz olduğunu belirtti.