KORONA ESNAFI BİTİRDİ

Yaklaşık olarak 1,5 yıldan bu yana hayatı olumsuz yönde etkileyen koronavirüs dünya üzerinde milyonlarca kişinin ölümüne neden olurken, salgının en ağır faturasını küçük esnaf ödüyor.

Gündem Yayın: 19 Eylül 2021 - Pazar - Güncelleme: 19.09.2021 23:15:32
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

Ekonomi ve iş dünyasının etkilendiği hastalık sonucu bir çok ilde olduğu gibi Batman'daki esnaflar da günü siftahsız geçirdiklerini söyledi. Kısa sürede tüm dünyaya yayılan ve Türkiye'de hala etkisini sürdüren (Covit-19) salgını, hayatı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Salgınla birlikte bir çok alan ve sektörde olduğu gibi Batman'da da küçük esnafta zor günler geçirmeye devam ediyor. Hafta sonunda  pandemiden etkilenen esnafın nabzını tuttuk.

VEYSİ SEVEN (GİYİM MAĞAZASI)

“CİROMUZ YÜZDE 90 ORANINDA DÜŞTÜ”

“18 Yıldan beri Gülistan caddesinde esnaflık yapmaktayım. Yüklesen maliyetler karşısında mal alımını dahi yapamıyoruz. Pandemi öncesi aldığımız 100 parça ürünü bu dönem 30 ila 40 parçaya düşürdük. Döviz fiyatları sabitlenmesine rağmen ürünlere sürekli zamlar gelmekte. Sattığımız ürünün yerine yeniden ürün koyamıyoruz. Pandemi döneminde verilen destek ve kredilerin hiç birinden faydalanamadık. Yüksek kiralar, vergi, stopaj, SGK primleri karşısında ayakta kalacak halimiz kalmadı. Zar zor geçinmeye çalışıyoruz.”

BEDRETTİN KAYA (PERDE TEKSTİLİ)

“İŞLER GİTTİKÇE KÖTÜYE GİDİYOR”

Meydan mahallesi Şemsiyeli Sokakta perdecilik yapan Bedrettin Kaya, ''Son 3 yıldan bu yana vatandaşlar inanılmaz sıkıntılar içerisinde. 30 yıldır bu bölgede esnaflık yapmaktayım. Ailelerin çoğu katlanan masrafların yanında çocuklarını dahi okula gönderemez hale geldi. Vatandaşlar bu dönem olduğu gibi hiçbir zaman bu kadar dara düşmemişlerdi. Mutfak masraflarımızın yanında dükkan kirası ve giderlerini karşılayamaz hale geldik. Gidişat pek te iyi görünmüyor. Kanaatime göre bunlar iyi günlerimiz, sonumuz hayrola.''

HASAN ÖZ (BERBER)

“ELEKTRİK İKİNCİ KİRAMIZ OLDU

Pandemi sürecinde en çok etkilenen meslekler arasında olduğunu belirten berber ve kuaförler, kısıtlama sürecinden en çok etkilendiklerini belirttiler. 1974 yılından bu yana meslekte olan Hasan Öz, ''Süreç içerisinde tük kurallara riayet ettik, işlerimiz dibe vururken elektrik faturalarımız da 3'e katlandı. Dükkan kirası kadar elektrik faturası ödüyoruz. 25 yıllık hizmetimin karşılığı olan emekli maaşımı bile kira ve elektrik faturalarına veriyorum. 10 yıl önce aldığım aylık 1.500 TL maaşımla 12 adet çeyrek altın alırken, bugün aldığım 2.500 TL emekli maaşımla 3 çeyrek bile gelmiyor” dedi.

FERİT DEMİRHAN (GİYİM MAĞAZASI)

“İNTERNET ÜZERİ SATIŞLAR ESNAFI BİTİRDİ”

Koronavirüs öncesi de piyasalarda krizin yaşandığını belirten erkek giyim mağazası işletmecisi Ferit Demirhan, “Pandeminin yaşanmasıyla birlikte bir çok sektör ve yerel mağazalar tamamen bitik bir hal aldı. Evlerine kapanan vatandaşlar bir çok ürün ve ihtiyacını internet üzerinde almakta. Çarşı-pazarda sadece kargo servisleri ve kargo çalışanlarını görmekteyiz. İnternette satış yapan firmaların durumu öyle bir hal aldı ki Türkiye'nin bir çok ilinde kendi kargo zincirini kurdu. Yerel esnafı bitiren bu sistemle ayakta duracak halimiz kalmadı. Günlerce iş yapamamamız bir tarafa giderlerimizi karşılayamaz hale geldik” şeklinde konuştu.

ENGİN KARAKUŞ (TERZİ)

“KORONA BİTİRDİ BİZİ”

Bay ve bayan terzisi olan Engin Karakuş, işlerinin tamamen bittiğine işaret etti. Karakuş, “Yıllarca erkek takımı ve pantolon üzerinde çalışmaktayız. Pandeminin yaşanmasıyla birlikte akşama kadar işyerimizde boş oturmaktayız. Normal zamanda aylık olarak 50 ila 60 parça satışını yaptığımız ürünlerimiz 8 ila 10 parçaya düştü. Elektrik ve giderlerimizin çoğunu cebimizden karşılamaktayız. Korona bizi tamamen bitirdi. Çevremizdeki bir çok küçük esnaf işyerini kapatmak zorunda kaldı. Kimsenin dayanacak gücü kalmadı. Böyle devam ederse kapanmalar daha da artacak” dedi.

HÜSAMETTİN TAŞKIRAN (KONFEKSİYON-TEKSTİL)

“ZİNCİR MARKETLER KÜÇÜK ESNAFI BİTİRDİ”

20 Yıldan bu yana kentin en hareketli alışveriş noktalarından olan Gülistan caddesinde bay ve bayan giyiminde hizmet veren işletmeci Hüsamettin Taşkıran ise, “Küçük esnafın kapanma noktasına gelmesinin en büyük sebebi zincir marketlerdir” dedi. Taşkıran, “Vatandaşlar temizlik ve gıda başta olmak üzere tüm ihtiyaçlarını tamamen internet üzerinde yapmaktadır. Türkiye'de bulunan 2 milyon 180 bin küçük esnafın zora girmesinin tek sorumlusu zincir marketlerdir. Adeta zincir marketler cenneti haline gelen Batman ve bir çok ilde küçük esnaf diye bir şey kalmadı. Sezona göre ürün ve malzeme satan zincir marketler ve internet üzerindeki satış yapan siteler piyasanın hakimi haline geldi. Esnaf ve iş dünyası temsilcileri ne yazık ki küçük esnafın sorunlarına ilgisiz kalmakta. Yüksek elektrik faturalarından dolayı mağazamızın ışıklandırma sistemlerini bile kumandalı hale getirdik. Günün farklı saatlerinde ışıklarımızı bile kapatıp kısıtlamaya gitmekteyiz. Normal süreçte bin TL gelen elektrik faturamız 3 bin 200 TL'ye yükselmiş durumda. Günlük kazancımızı da elektrik, vergi ve SGK'ya yatırmaktayız” ifadelerini kullandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.