“Hasankeyf’e tanınan haklar bize de tanınsın”
Batman’ın antik kenti Hasankeyf ilçesinde hidroelektrik üretimine katkı sağlayacak Ilısu Barajı’nın yapımı nedeniyle sular altında kalacak olan Kesmeköprü köyü sakinleri, yeni yerleşim alanında kendilerine herhangi bir pay verilmediğinden dolayı mağdur olduklarını söyleyerek mağduriyetlerinin giderilmesini istediler.

Batman’ın antik kenti Hasankeyf ilçesinde hidroelektrik üretimine katkı sağlayacak Ilısu Barajı’nın yapımı nedeniyle sular altında kalacak olan Kesmeköprü köyü sakinleri, yeni yerleşim alanında kendilerine herhangi bir pay verilmediğinden dolayı mağdur olduklarını söyleyerek mağduriyetlerinin giderilmesini istediler. Hasankeyf ilçesine 200 metre uzaklıkta bulunan ancak Batman merkeze bağlı olduğundan dolayı Hasankeyflilere tanınan haklar kendilerine tanınmadığını ifade eden köy sakinleri, yetkililere seslenerek mağduriyetlerini anlattılar.
“YENİ HASANKEYF’TE BİZE DE EV VERİLSİN”
Yaşadıkları mağduriyeti dile getiren Kesmeköprü sakinlerinden Ramazan Baytap, “Hakkımızı istiyoruz. Yeni Hasankeyf tapulu arazilerimizde yapıldı. Bizim köye hak vermiyorlar. Yetkililerin bize hak vermesini istiyoruz. Her şeyimizle Hasankeyflilerle iç içeyiz. Ölülerimiz aynı mezarlıkta, aynı çay ocaklarında oturuyoruz. Yeni Hasankeyf’te bize de ev verilsin istiyoruz. Yüzyıllardır bu köydeyiz. Burası bizim topraklarımız. Bunun için Hasankeyf konutlarında hak sahibi olmak istiyoruz.” dedi.
“KÖYÜMÜZ KÜÇÜK AMA SORUNU BÜYÜK”
Köylerinin küçük ama sorunlarının büyük olduğunu söyleyen mağdurlardan Fahreddin Süzer, “Kesmeköprü köyünde yaşıyorum. Bizim sorunumuz köyün sorunudur. Köyümüz küçük ama sorunu büyük. Daha önce de bu sorunu dile getirdik. Eski Hasankeyf ile içe içe yaşıyorduk. Şu anda yeni Hasankeyf ile de iç içe yaşıyoruz. Hasankeyf’te yaşanan sorunun aynısı bizde de var. Biz istiyoruz ki Hasankeyf’e tanınan haklar bize de tanınsın. Çünkü mağduriyetimiz aynıdır. Dedelerimiz atalarımız burada yaşamış. Biz başka yere göçmek ve orada yaşamak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.
“KONUT HAK SAHİPLİLİĞİNİ ALAMIYORUZ”
Hasankeyf ile aralarında 200 metrelik bir köprünün olduğunu belirten Süzer, “Bize gösterilen yer köy statüsünde değildir. Ekilecek-biçilecek arazisi yoktur. Hayvancılık yapılamaz. Aynı sorunları yaşıyoruz fakat çözüm aynı değildir. Biz istiyoruz ki aynı çözüm bize de üretilsin. Duyduk ki yeni Valimiz gelmiş, sorunlar konusunda hassastır. Bizim için umut oldu. Biz istiyoruz ki bize de çözüm bulunsun. Temennimiz budur. Bizim tek şansızlığımız Dicle’nin karşı yakasında doğmaktır. Hasankeyf ile aramızda şu an bir köprü var. Köprü de 200 metre bir mesafe. Yeni Hasankeyf’le de aynı şekilde çok yakınız ama yeni Hasankeyf’te bize yer verilmiyor. Konut hak sahipliliğini alamıyoruz” şeklinde konuştu.