Hasankeyf kalesinde çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor

Vali Ekrem Canalp, Ilısu Barajı gölü sonrası Hasankeyf kalesi ve Şaab Vadisi’nin yeniden turizme açılması için yürütülen aydınlatma, peyzaj, restorasyon, gezi güzergahları ve kazı çalışmalarını yerinde inceledi.

Yaşam Yayın: 05 Ekim 2024 - Cumartesi - Güncelleme: 05.10.2024 08:39:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

İncelemeler sırasında Vali Canalp’e; Vali Yardımcısı Mustafa Caner Culukar, İl Özel İdare Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, DSİ 16. Bölge Müdürü Cihan Aksoy, İl Kültür ve Turizm Müdürü İhsan Aslanlı ve çalışma yürüten firmaların yetkilileri eşlik etti. Toplam 3 bine yakın mağaranın yer aldığı Hasankeyf Kalesinde (Yukarı Şehir) incelemelerde bulunan Vali Canalp, 1. etap gezi güzergahındaki, Ulucami, Yusuf Ağa Konağı, Büyük Saray, Arkeolojik Kazı Alanlarını ve 2. 3. etap gezi güzergahlarını gezerek, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından yürütülen Hasankeyf Kalesinde 2. ve 3. Etap Gezi Güzergahları, Hasankeyf Yukarı şehir Aydınlatma Projesi, Hasankeyf Büyük Saray Kuzey Duvarının Restorasyonu ve Hasankeyf Yukarı Şehir Arkeolojik Kazılarının son durumu ve diğer alanların turizme kazandırılması ile ilgili yürütülecek çalışmalar konusunda yetkililerle görüş alışverişinde bulundu.  DSİ 16. Bölge Müdürlüğü tarafından yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi veren Bölge Müdürü Cihan Aksoy, Ilısu Barajı göl alanından etkilenmeyen Hasankeyf Yukarı Şehir, yeniden düzenlenerek adeta bir açık hava müzesi haline getirildiğini belirterek,  “Bu kapsamda Hasankeyf Yukarı Antik Kentinde bulunan Ulu Camii, Osmanlı Mescidi, Büyük Saray, Büyük Türbe, İç Kale Mezarlığı, Köşk ve yüzlerce yaşam dokusunun yer aldığı iç kale bölgesi, darphane kayalığı ve diğer falezlere temel teşkil eden kayalar güçlendirilerek yukarı şehir ve darphane bölgesinin stabilitesi sağlandığını, yapılan çalışmalar ile tehlike teşkil eden kayalar kontrollü olarak düşürüldüğünü ve yapıların çevresine dolgu imalatı yapılarak Yukarı Hasankeyf koruma altına alındığını ifade etti. Yukarı Hasankeyf’te Dicle ve Şaab Vadisi birleşiminde bulunan ve 1329 yılında Eyyubiler döneminde inşa edilen Küçük Saray’ın, baraj suyundan etkilenmemesi için tarihi yapı mevcut konumunda 6 metre yükseltildiğini ifade eden Aksoy, böylelikle Küçük Saray hem baraj suyundan korundu hem de daha görünür bir hale getirildiğini belirtti. Arkeopark bölgesinde 420 dönüm, Şaab vadisi bölgesinde ise 43 dönüm alanda ağaçlandırma ve peyzaj çalışmaları tamamlandığını belirten Aksoy, yapılan peyzaj çalışmaları ile Hasankeyf yeniden yeşil bir görüntüye kavuştuğunu açıkladı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.