ULUSAL MEDYAYA DESTEK, YERELE AMBARGO

Resmi ilan alamayan tüm gazetelere resmi kurumlardan özel reklam yasağı getirildi.

Gündem Yayın: 25 Nisan 2021 - Pazar - Güncelleme: 25.04.2021 17:42:05
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Herhangi bir yasal dayanağı olmamasına rağmen Batman Belediyesi ve Batman Valiliği, Basın İlan Kurumu (BİK) yazılı kararına uydu. Yaşanan pandemi ve ekonomik krizde tek gelir kaynağı reklam ve ilan olan yerel gazeteler, Batman Valiliği Basın Halkla İlişkiler Müdürünün, Basın İlan Kurumuna girişimi ile gönderilen ve hiçbir yaptırımı olmayan sadece tavsiye niteliği taşıyan yazışma sonrası en ahlaki gelirlerinden mahrum bırakılmak isteniyor. 

ALINAN KARARIN YASAL DAYANAĞI YOK…

Basın İlan Kurumu’nun aldığı bir karar, belki de yaygın basının var olma nedeni olan yerel basını bitirecek bir karardır. Alınan karar gereğince bundan böyle resmi ilan alan gazetelerin dışında kalan diğer tüm gazeteler, resmi kurumların reklam ve ilanlarını yayınlayamayacak duruma getirilmiştir. Basın İlan Kurumuna tabi olan gazetelerde 6 sayfa çıkarma şartı aranırken, özel reklam almak isteyen gazetelere 10 sayfa çıkarma şartı dayatılıyor. Basın İlan Kurumu tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı üzerinden resmi kurumlara gönderilen üst yazının hiç bir yasal yaptırımın olmadığını kaydedildi. Yerel gazeteleri güçlü olmayan şehirler ve ülkeler de güçlü değildir. 

BASIN İLAN KURUMU ASİL GÖREVİNİ YAPSIN…

Batman’daki yerel medyanın bitmesi yönünde ön ayak olan Basın İlan Kurumu (BİK) asil görevini yapamıyor. Kendi bünyesinde olan gazeteleri doğru dürüst denetlemeyen ve uzaktan sadece denetleyen BİK, kendisine bağlı olmayan gazetelere ise yaptırım yapma derdinde. BİK’e bağlı olan gazetelerin künyesinde yer alan çalışanlar başka yerlerde çalışıyor mu? Basın İlan Kurumu asil görevi olan bu konulara duyarlılık göstersin.  

BİK’İN GÖNÜL ELÇİSİ ASMA…

Basın İlan Kurumu’nun yasal olmayan kararını her defasında gündeme getiren Batman Valiliği ve Belediye Basın Müdürü Vahap Asma’ya tepkiler çığ gibi. BİK’in uzun yıllardır bu kararı aldığını ve hiçbir yönetim tarafından tanınmayan kararın Asma, tarafından sürekli gündemde tutturulmasına bir anlam verilemiyor. Basın İlan Kurumu’nun Batman’daki gönül elçisi Asma, kurumdaki aslı görevi bırakıp, bu kararı yürürlüğe koymayı başardı. İki kurumun Basın Müdürlüğünü yürüten Asma, daha öncede Batman Valiliği Özel Kalem Müdürlüğü görevini yaparken Batman basınını ve dönemin Valisi Salih Şarman’ı karşı karşıya getirmişti. Önceki kayyum döneminde Belediye Başkan yardımcılığı yapan Asma, neden görevinden uzaklaştırıldı?  

ULUSAL MEDYAYA BÜYÜK DESTEK, YERELE AMBARGO

Batman Valiliği ve Batman Belediyesi yaptırımı olmayan BİK’in kararını bahane göstererek yerel basına desteğini keserken, yerelin öz kaynaklarını BİK’siz bir şekilde ulusal medyaya aktarıyor. Valilik ve Belediyenin yerel basına karşı kabul edilemez bu tavrı gazetelerin kapanmasına sebebiyet verip, basında çalışan onlarca kişinin evine ekmek götürmelerine de engel olacak. Demokrasinin vazgeçilmezi olan gazeteciliğin en temel taşlarından biri olan yerel medya, ilanlarla desteklenmesi gerektiği yerde bitirilmek isteniyor. Bünyelerinde çok sayıda istihdam sağlayan yerel gazeteler, pandemi nedeniyle zor günler yaşarken yerel esnafı desteklemesi gereken kurumlar tarafından ilan ve reklamlarının kesilmesine anlam verilemiyor. Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü Asma’nın, ulusal gazetelere sayfalarca reklam verilmesinde BİK’in kurallarını neden uygulamadığı merak konusu oldu.  

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.