‘Dini ve fenni ilimlerde hizmet yürütülmeli’

​Sultan Süleyman tarafından yapılan Er-Rızk Camisinde birçok büyük âlimin yetiştiğini belirten Hasankeyf Müftü Vekili Hasan Dursun, külliyeler yapılarak dini ve fenni ilimlerde hizmet yürütülmesi gerektiğini belirtti.

Gündem Yayın: 05 Mart 2018 - Pazartesi - Güncelleme: 05.03.2018 16:44:46
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

 Taşınacak en önemli eserlerden biri olan Er-Rızk Camii minaresi geçmişte külliye olarak hizmet verdiğini ve büyük âlimlerin yetiştirildiğine dikkat çeken Hasankeyf İlçe Müftü Vekili Hasan Dursun, yeni Hasankeyf'te bu eserlerden daha iyileri yapılıp külliyeler oluşturularak gerek dini ve gerek fenni ilimlerde hizmetlerin tekrar yürütülmesini yetkililerden beklediklerini belirtti. Dursun, "Hasankeyf dünyanın en önemli enselerinden ve harikalarından biri olduğunu herkes kabul etmiştir. Hasankeyf'te bulunan Er-Rızk Camisi Eyyubilerin en önemli eserlerinden olup adeta bir külliye görevini yapmıştır. Mısır'daki El Ezher Üniversitesi gibi hatta belki o üniversiteden daha büyük bir kapasiteye sahip olup büyük âlimler yetişmiştir. Hasankeyf'in 1990 ya da 1998 yılında sit alanı olarak ilan edilmesinden sonra Hasankeyf'e adeta bir çivi dahi çakılmamıştır. Bu tarihi eserlerimiz yıllarca sahipsiz kalmış çoğu da yıkılmakla karşı karşıya bulunmuştur. Ancak Hasankeyf'in yeni yerleşkeye taşınması nedeniyle devletimiz tarafından adeta yıkılmakla karşı karşıya olan ve yıkılmaya terk edilen bu değerli eserlerimiz mesela Er-Rızk Camisinde bulunan çift yollu minare 1407'lerde Eyyubi Hükümdarlarından Sultan Süleyman tarafından yapılmış ve adeta yıkılmakla karşı karşıya bulunuyor. Devletimiz bunun yıkılmaması için ve bu değerleri daha nice yıllara taşımak üzere yeni yerleşkede yapılacak tarihi ve turistlik Kültür Park'ına taşlayacak. Orada halkın istifadesine sunulacaktır" diye konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.