Dağlarda yetişiyor, faydası saymakla bitmiyor
Toplamasından marmelat yapımına kadar kullanımı bir hayli zahmet gerektiren Kuşburnu meyvesi eski çağlardan bu yana şifa olarak tüketiliyor.
Toplamasından marmelat yapımına kadar kullanımı bir hayli zahmet gerektiren Kuşburnu meyvesi eski çağlardan bu yana şifa olarak tüketiliyor. Birçok bölgede yetişen kuşburnu meyvesi eski çağlardan beri insanlar tarafından şifa niyetine kullanılıyor. Özellikle kış aylarında soğuk algınlığı yaşayanların imdadına yetişen bu meyve C vitamini yönünden zengin olması sebebiyle bağışıklığı da güçlendiriyor. Solunum yolları hastalıklarında yoğun olarak kullanılan kuşburnu meyvesinin, aynı zamanda mide, böbrek ve bağırsak gibi organlara da faydalı olduğu düşünülüyor. Toplaması bir hayli zahmetli olan bitki çay olarak kullanılmasının yanı sıra marmelat ve reçel yapılarak da tüketiliyor. Öte yandan meyvenin toplaması kadar marmelat yapımı da bir hayli zorluyor. Dağlık alanlarda kendiliğinden yetişen bitkiye halk oldukça ilgi gösteriyor. Aşçı ve kursiyerler önce meyveyi yıkayarak kaynamaya bıraktı. Ardından süzgeçten geçirerek çekirdekleri ayıklayan kadınlar şeker ilave ederek tekrar kaynattılar. Aşçı ve kursiyer kadınlar marmeladın kıvamını almasıyla birlikte kavanozlara koyarak kış için raflara bıraktılar.
Kuşburnu marmeladının kış aylarının vazgeçilmez lezzetlerinden biri olduğu dile getirilerek, “Dağlarda kadınlar tarafından köyde yaşayan kadınlar tarafından toplanan kuşburnular mutfak atölyemize getirilmektedir. Burada en hijyenik şartlar altında kuşburnu marmeladı yapmaktayız. Özelikle kış aylarında Sivas’ın olmazsa olmazı kışın tüketilen tatlarından biri olan ve özellikle yöresel tatlarından biri olan kuşburnu marmeladını yapmaktayız. İçinde bulunduğumuz pandemi süreci içerisinde vücut bağışıklığı için C vitamini ihtiyacı olmaktadır. Kuşburnu marmeladı bu C vitamini ihtiyacının bir kısmını karşılamaktadır. Yöresel lezzet ve tatlarımızın devamını sağlamaya gayret ediyoruz’’