Bu yanlıştan derhal dönülmelidir

TP Kristal Parkta basının karşısına çıkan Petrol İş Sendikası yönetim kurulu, gündeme dair açıklamalarda bulundu. Petrol-İş Sendikası Örgütleme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Mesut Tekik, “63 Yıldır petrol ve doğal gazını ekonomik değere dönüştüren kamu kuruluşumuz Türkiye Petrolleri (TP- Türkiye Petrolleri A.O.) özellikle son yıllarda başvurulan yanlış uygulamalar ve tutarsız politikalarla zayıflatılmaktadır. Türkiye Petrolleri yeniden yapılanma adı altında küçültülmektedir. Kurulduğu günden bu yana TP çatısı altında yürütülen sondaj, kuyu tamamlama ve jeolojik operasyonlar gibi saha hizmetlerinin TPIC’e devredilmesini, büyük bir taşeronlaştırma ve güvensizleştirme uygulaması olarak değerlendiriyoruz. Emeklilik bahanesiyle işten çıkarma yapılmak istenmektedir. Saha hizmetlerinin TPIC’e devri dışında, istihdamın azaltılmasına ilişkin bir başka uygulama da eş zamanlı olarak gündeme gelmiştir. Türkiye Petrolleri yönetimi, engelli kadrosu dahil SGK emekliliğini hak etmiş 50 yaşın üstündeki işçilerin iş akitlerinin feshedileceğini belirtmektedir” diye konuştu.
PETROL-İŞ’İN, TP’DEN TALEPLERİ
Petrol-İş Sendikası, TP’deki taleplerini sıraladı. Bu talepler sırasıyla şöyle sıralandı:
1- Uzun bir süredir özel şirket gibi yönetilmeye başlanan TP'de, özelleştirme politikaları, hizmet alımları ve diyaloğa dayanmayan personel yönetiminin yol açtığı sorunların çözümü için Sendikamız ile istişare halinde derhal harekete geçilmelidir.
2- TP Adıyaman, Batman ve Trakya Bölge Müdürlükleri bünyesindeki sahalarda sürdürülen kuyu tamamlama ve sondaj faaliyetlerine son verilmesini, bu faaliyetlerin TPIC'e devredilmesini öngören uygulamalardan vazgeçilmelidir. Bu bölgelerden alınması düşünülen kuyu tamamlama ve sondaj faaliyetleri, Ankara Genel Müdürlük bünyesindeki jeofizik operasyonlar ve workover işleri ile birlikte, bugüne kadar olduğu gibi TP çatısı altında sürdürülmelidir.
3- Ülke çıkarı ve kamu yararı doğrultusunda faaliyetlerde süreklilik sağlanmalı ve üretim sürmelidir. TP yönetimi, kamuda istihdamın güvenceli, kadrolu ve sürekli olması ilkesini gözetmelidir.
4- Toplu sözleşme hükümleriyle belirlenen çalışma koşulları, gündeme getirilen yeni uygulamalar ve bazı dayatmalarla değiştirilmemelidir. TP yönetiminin SGK emekliliğini hak etmiş 50 yaş üzeri çalışanların iş akdini feshetme girişimi kabul edilemez. Toplu sözleşmeye aykırı olan bu uygulama gündemden düşürülmelidir.
5- Stratejik kuruluşumuz TP, Türkiye Varlık Fonu'ndan çıkarılmalı, TP'de uygulanmak istenen her türlü özelleştirme politikası terk edilmelidir.
6- TP'de hizmet alımlarının yaygınlaştırılmasına ve taşeronlaştırmaya son verilmeli, dolaylı yollardan da olsa “kiralık işçilik” uygulamalarına gidilmemelidir. Kurumda asıl işi yapan taşeron işçiler, özel güvenlikçiler ve üyemiz olan geçici işçiler kadroya alınmalıdır. Üretim sahalarında yeddiemin olarak çalışan ve yargı kararlarıyla TP işçisi sayılanlar ile işten çıkarılan TPIC işçileri kadroya geçirilmelidir.
7- TP'nin yapısı güçlendirilmeli ve taşeron uygulamalarına son verilerek daha önce kurum bünyesinden koparılmış olan TPIC, diğer daire başkanlıkları statüsüyle TP'ye yeniden bağlanmalıdır.
8- Petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar nedeniyle, güvencesiz ve esnek çalışmanın yaygınlaştırılması kabul edilemez. Toplu iş sözleşmesi hükümlerinin ihlal edilmesi ve kazanılmış haklarımızın geri alınmasına yönelik girişimlere son verilmelidir.
9- Stratejik petrol sektöründe dikey entegrasyonun kamu eliyle yeniden sağlanmasının gerekliliği ortadadır. Sektörde özelleştirme politikaları nihayetlenmeli, üretimden rafinaja, petrokimyadan akaryakıt dağıtıma TP çatısı altında entegrasyon yeniden sağlanmalıdır.