BÖLGEYE FISTIK BEREKETİ
Batman'da 1980 yılından beri fıstıkçılık yetiştiriciliğine başlayan Oymataş (Bediya) Habizbini bölgesindeki 3 bin 600 dönüm arazi sahibi Naif Süleymanoğlu, ''Çiftçilik zenginliktir'' dedi.
YILDA 10 TON FISTIK ÜRETİMİ
40 Yaşındaki fıstık ağaçlarından yılda 10 ton ürün alan Süleymanoğlu 1980 yılından bu yana ektiği 6 bin fıstık ağacının yanı sıra 300 ceviz ağacı, 12 dönüm üzüm bağı ile 350 civarında küçük baş hayvancılığıyla uğraş veriyor. Türkiye'nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal döneminde çiftçiliğe başladığını belirten Süleymanoğlu, “Hiçbir teşvikten yararlanmadım. Ancak teşvikler amacına göre kullanılmış olsaydı Güneydoğu cazibe merkezi olacaktı. Batman Üniversitesi Kampüsü bölgesindeki Oymataş (Bediya) köyündeki arazilerde tarım ve hayvancılık yapan Naif Süleymanoğlu, 1980 yılında kurduğu çiftlikte fıstıkçılık ile hayvancılığın yanı sıra tarımda da alternatif ürünler yetiştirmeye başladı. Bölgede fıstıkçılığın geliştiğini bunun için fıstık fidanı yetiştiriciliğine başladığını belirten Süleymanoğlu, “Bölgedeki çiftçilere fıstık fidanı satmayı hedefliyoruz” dedi. Süleymanoğlu, “Çiftlik alanında 6 bin adet fıstık ağacından yıllık ortalama 10 ton fıstık aldık. Mahsulü Batman ile Siirt'teki kuruyemişçilere kilosu 75 TL'den satıldı. 10 dönümlük bir araziye ekilen fıstıkçılık 6 aileye geçim kaynağı oldu” diye konuştu.
FISTIK AĞASI SÜLEYMANOĞLU
Oymataş bölgesindeki 3 bin 600 dönüm arazi sahibi Naif Süleymanoğlu, Batman'a 8 kilometre uzaklıktaki alanda üreticiliğin yanı sıra ziraat alanında alternatif ürün arayışında. Doğup büyüdüğü topraklarda faydalı olmaya çalıştığını belirten Süleymanoğlu, ''1980 yılında ektiğim fıstık fidelerim şu an 40 yıllık ağaç haline geldiler. Ailece sahip olduğumuz arazimizde 6 bin fıstık ağacı, 3 bin ceviz ağacı, 12 dönümlük alanda üzüm bağının yanı sıra hayvancılıkla uğraş vermekteyim. Bunların yanı sıra fıstık fidesi yetiştiriciliğine de başladım. Bölgemizde son dönemde fıstıkçılık yaygınlaştı. Fıstıkçılık bereketli bir iştir. 10 dönümlük bir arazi 6 ile 7 aileyi rahatlıkla geçindirecek bir meslektir. Tarım ve çiftçilik berekettir, zenginliktir'' şeklinde konuştu.
“HERŞEYİ KENDİ ÇABAMIZLA YAPTIK”
Batman ve bölgesinde fıstıkçılık mesleğinin cazip hale geldiğini belirten Naif Ağa, Gaziantep ve Siirt fıstığının pazarlarına artık Batman'ın da ortak olduğunu belirterek fıstıkçılığın zahmetsiz bir iş olduğunun da altını çizdi. 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'lı yıllarını da değerlendiren Süleymanoğlu, “O dönemde teşvik alan bir çok kişi gerçek yatırım yapmadı. Teşvikler amacına
göre kullanılmış olsaydı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi şimdi daha hareketli ve istihdama doymuş olacaktı” dedi. Fıstıkçılık, ceviz ağacı ve fıstık fidesi yetiştiriciliğinin yanı sıra alternatif ürün arayışındaki çiftçi Süleymanoğlu, çiftlik sahasında bulunan 12 dönümlük üzüm bağında üzüm mahsulünün yanı sıra kış sezonu için yaklaşık 1 tona yakın pekmez elde ettiklerini de ifade etti.