‘Batman’ın gelecek perspektifini inşa edeceğiz’

Batman Üniversitesinde uluslararası sempozyum düzenlendi. Sempozyumda, kentin dünü, bugünü ve yarını akademik olarak ele alınıp konuşmalar gerçekleştirildi.

Yaşam Yayın: 29 Eylül 2022 - Perşembe - Güncelleme: 29.09.2022 10:06:57
Editör -
Okuma Süresi: 5 dk.
Google News

“BACALI VE KİMYA SANAYİYE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Batman Üniversitesinde düzenlenen sempozyuma, Batman Valisi ve Belediye Başkan Vekili Ekrem Canalp, rektörü Prof. Dr. İdris Demir, Prof. Dr. Ruşen Keleş, üniversitenin Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Ferhat Korkmaz, akademisyenler, öğretim üyeleri, Sivil Toplum Kuruluşu  temsilcileri, muhtarlar ile öğrenciler katıldı. Batman’ın sanayi altyapısına ilişkin açıklamalarda bulunan Vali Ekrem Canalp, var olan Organize Sanayi Bölgesinin kentin  ihtiyaçlarına cevap vermediğinin altını çizerek; “Batman’ın şu anda kendi cüssesiyle orantılı bir sanayi kapasitesine ulaşması gerekiyor. Güçlü, dinamik ve rekabetçi bir ekonomiyi neyle sağlayacağız? Türkiye’nin ve Batman’ın üzerinde durması gereken ana konulardan bir tanesi budur, kanaatimce. Valilik olarak, var olan sanayi alanımızın dışında dört yeni sanayi alanı ile ilgili bir çalışma yapıyoruz. Süreç içerisinde bu çalışmayı kamuoyunun takdirine sunacağız. Bu sanayi alanlarını kurarken de bir şeye çok dikkat edeceğiz; gezegenimizi, ülkemizi ve Batman’ı korumaya. Bir tarafından dört yeni sanayiyi kuracağız, ama hiçbir fabrikanın bacasından duman yükselmeyecek, bacalı ve kimya sanayiye izin vermeyeceğiz. Bu kuracağımız sanayi alanlarının hiçbirinden atıkların dışarıya bırakılmasına müsaade etmeyeceğiz. Çevresel duyarlılık söz konusu olduğu zaman son nesil teknolojik gereklilik neyse onun gereğini yapacağız. Var olan Organize Sanayi Bölgesine de arıtma tesisi kurarak, Batman Çayı’na arıtılmamış bir damla attığın bırakılmasına müsaade etmeyeceğiz. Sanayi kurarken kentimize zarar verilmesine izin vermeyeceğiz. Çünkü bizim temel perspektifiz, insani gelişmişliktir. Bunu temel alarak Batman’ın gelecek perspektifini inşa edeceğiz” dedi. Kentin imar planını yaptıklarını belirten Vali Ekrem Canalp, “Bunu yaparken, bir milyon nüfusa sahip olacak bir kentin imarını yapıyoruz. Bu kentin planlı bir kent olarak büyümesini, insan refahını en üst seviyede tutacak bir kent olarak büyümesini, sosyal donatı alanlarının maksimum düzeyde planlandığı bir kent olarak büyümesini öngörüyoruz.  2015 yılında Türkiye İstatistik Kurumu Türkiye’de bir endeks değerini açıkladı. Şehirlerin yetişmişlik ve kalkınmışlık düzeyini anlatan ve şehirde yaşayan insanların da, o şehirden memnuniyet düzeyini de anlatan illerin yaşam endeksiydi. Bu endeksin genel sıralaması yapıldığı zaman Batman 81 vilayet içerisinde 77. sıradadır. En önemli alanlardan bir tanesi olan çalışma hayatı söz konusu olduğu zaman Batman’ın sıralaması da 81 vilayetin içerisinde 81’dir. Eğer stratejik bir plan yaparsanız ki, şu anda sempozyumun da temeli Batman’ın stratejik planının hazırlanmasına zemin teşkil edebilmektir. Birinci madde, çok doğru tespitlerden yola çıkmaktır. Yapacağımız tüm projeksiyonu da bu doğru tespitler üzerine inşa etmektir” diye konuştu.

“DÜNYA ÇAPINDA ÇALIŞMALAR YAPIYORUZ”

Batman Üniversitesi olarak dünya çapında çalışmalar yaparak adım adım ilerlediklerini belirten Rektör Demir, “Batman Üniversitesi’nin kuruluşunun 15. yılında bugün burada ‘Geçmiş, bugün ve gelecek’ temasıyla düzenlenen uluslararası Batman sempozyumunun temel amacı Batman’ın dününü, bugününü ve yarınını akademik olarak ele almak, bu sayede Batman’a ait köklü, tarihi, coğrafi, sanatsal, ekonomik, dini, folklorik değerleri ortaya çıkarmak ve bunları tanıtmayı amaçlamaktadır. Batman Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen bu sempozyumda arkeoloji, coğrafya, dil ve edebiyat, folklor, dini ve kültürel hayat, eğitim biyo çeşitlilik gibi ana disiplinlerde farklı çalışmalar, bildiriler kabul edilmiş olup, açılış panelimizden sonra bu tebliğleri dinleyebileceksiniz. Bunların sonucunda bir araya getirilecek olan çalışmaları da Batman Üniversitesi yayınlarından bir kitap olarak çıkarmayı da amaçlıyoruz" ifadelerinde bulundu.  Konuşmaların ardından, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ruşen Keleş’in “Cumhuriyet’in Güneydoğuya Bakışı” konulu sunumunun ardında plaketlerin sunumu ile program sona erdi. Batman’ın dününü, bugününü ve yarını bilimsel olarak ele alınarak, Batman’a ait köklü tarihi, coğrafi, sanatsal, bölgesel, ekonomik, dini, sosyal, kültürel ve folklorik değerlerinin gün yüzüne çıkarılmasının hedeflendiği iki gün sürecek sempozyumda; arkeoloji, coğrafya, dil ve edebiyat, folklor, dini ve kültürel hayat, ekonomi, eğitim, kültür-sanat, politika, meşhur şahsiyetler, tarih, toplumsal yapı, güncel sorunlar, demografi ve turizm, spor, sağlık, şehir ve mimari, biyoçeşitlilik, çevre, doğal zenginlikler, enerji, madencilik, mühendislik, sanayi, tarım ve hayvancılık ana temaları ele alınarak oturumlar gerçekleştirilecek.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.