BATMAN’DA 33 YENİ TESİS HİZMETE ALINDI
Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Batman’a yaptığı yatırımlarla devasa projeleri hayata geçiriyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü Batman’a yaptığı yatırımlarla devasa projeleri hayata geçiriyor. Depolama, sulama ve toplulaştırma çalışmalarıyla tarım arazilerinden en yüksek faydayı sağlamak, musluklara sağlıklı ve içilebilir su ulaştırmak, vatandaşları ve tarım arazilerini taşkın risklerine karşı korumak, hidroelektrik enerji santralleri ile ülkeyi dışa bağımlı olmaktan kurtarmak için tüm gücüyle çalışan DSİ, sürdürülebilir su yönetimi anlayışıyla suyun her damlasına sahip çıkıyor. DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız, “Sulama Projeleri vatandaşların gelir düzeyi ve hayat standardını yükselterek bölge ile diğer bölgeler arasındaki gelişmişlik farkını ortadan kaldırmak, kırsal alandaki verimliliği ve istihdam imkânlarını artırarak sosyal istikrar, ekonomik büyüme gibi milli kalkınma hedeflerine katkı sağlamaktadır. Son 18 yılda Batman’da inşa edilen 33 yeni tesisin 2 adedi içme suyu tesisi, 1 adedi baraj, 5 adedi sulama tesisi, 1 adedi arazi toplulaştırma ve TİGH, 22 adedi taşkın koruma tesisi ve 2 adedi HES tesisi ile tarım sektörünün ve diğer sektörlerin de itici sektörü oluyoruz. Batman iline son 18 yılda 1 milyar 308 milyon 952 bin TL yatırım yapılmıştır” dedi.
BATMAN’A MENBA KALİTESİNDE İÇME SUYU
Son 18 yılda Batman’da inşa edilen 5 sulama tesisi ile 138.361 dekar zirai arazinin sulamaya açıldığını belirten Genel Müdür Yıldız, “Böylece Batman topraklarımızı daha bereketli hale getirdik ve çiftçilerimize yıllık 97 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağlamış olduk” dedi. Diğer taraftan Ilısu Barajı Gölü altında kalacak olan Zilek kaynakları su alma yapısı havalandırma bağlantılarının 2020 yılında hizmete alındığını ve Batman-Hasankeyf İçme Suyu İsale Hattının da proje ve planlama safhasında olduğunu söyleyen Yıldız, “Ayrıca Batman’da taşkın riskini azaltmak için son 18 yılda tamamlanan 22 adet taşkın koruma tesisi ile 27 yerleşim yeri ve 615 dekar arazinin taşkın kontrolünün sağlandığını belirterek, “Son 18 yılda Batman Barajıyla 1 milyar 250 milyon m³ su biriktirme hacmine sahip baraj 336.640 dekar arazinin sulanmasına hizmet etmektedir. Ayrıca enerji maksatlı olan Batman Barajı ile yıllık 483,00 kWh enerji üretilmektedir” diye konuştu.