467 Bin kişiye denetimli serbestlik

26 Haziran İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan İHD Batman Şubesi Başkanlığı, 2018 yılı itibariyle 467 Bin kişinin denetimli serbestlikten yararlandığını belirtti.

Yayın: 27 Haziran 2018 - Çarşamba - Güncelleme: 27.06.2018 14:34:07
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

26 Haziran İşkenceye Karşı Mücadele ve İşkence Görenlerle Dayanışma Günü nedeniyle yazılı bir açıklama yapan İHD Batman Şubesi Başkanlığı, 2018 yılı itibariyle 467 Bin kişinin denetimli serbestlikten yararlandığını belirtti. Açıklamada, OHAL sürecinde hak ihlallerinin arttığını dikkat çekilerek, şöyle denildi; “24 Aralık 2017 tarihli 696 sayılı KHK ile, TMK kapsamındaki suçlardan dolayı tutuklu ve hükümlü olan kişilere tek tip elbise giyme zorunluluğu getirilmiştir. Kendi başına onur kırıcı bir ceza anlamına gelen “Tek Tip Elbise Uygulamasının Dayatılması” bugün ve gelecek açısından son derece ciddi sakıncalara yol açabilecektir. OHAL sürecinde yakın tarihimizin ve aslında uygarlığımızın bir karadeliği olan zorla kaybetme örneklerinin özellikle yeniden yaşanması son derece endişe vericidir. Gözaltında kaybetme vakaları da ne yazık ki yeniden gündeme gelmiştir. İnsan Hakları Derneği’ne (İHD) yapılan başvuru ve araştırmalar sonucunda 2017 yılında gözaltında, gözaltı yerleri dışında, cezaevlerinde, korucular tarafından, toplumsal gösterilerde ve özel güvenlik görevlileri tarafından işkence gördüğünü belirten 133’ü Çocuk olmak üzere 5 Bin 268 kişi tespit edilebilmiştir.

İŞKENCEDEN 42 DAVA AÇILDI

OHAL döneminde gazeteciler, öğrenciler, siyasetçiler tutuklanmış ve hapishanelerin doluluk oranı artmıştır. Adalet Bakanlığı verilerine göre 2005 yılında 55 Bin 870 olan tutuklu ve hükümlü sayısı, Aralık 2017 itibari ile 232 Bin 179 yükselmiştir. Nisan 2018 itibari ile 467 Bin 673 kişinin de denetimli serbestlik kapsamında olduğu gerçeği ülkenin genel atmosferi ile ilgili önemli bir başka göstergedir. İşkence uygulayan kolluk güçlerine, paramiliter ve militer diğer güçlere ve hatta sivillere cesaret veren bu uygulamalara dair Adalet Bakanlığı’nın verilerine göre; 2016 yılı TCK 94. maddeden yani işkenceden açılan dava sayısı 42 olup daha az bir cezayı düzenleyen eziyet suçundan açılan dava sayısı ise 340’tır. Buna karşılık ‘polise mukavemet’ olarak adlandırılan TCK 265.maddeden açılan karşıt dava sayısı ise 26 Bin 195’tir. Bu veriler karşıt dava açılması yönteminin kendisinin, ihlale maruz kalanların işkenceciler aleyhine şikâyette bulunması açısından caydırma/yıldırma yöntemi olarak ne denli sistematik olarak kullanıldığını göstermektedir.”

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.