10 EYLÜL DÜNYA İNTİHARI ÖNLEME GÜNÜ

10 EYLÜL DÜNYA İNTİHARI ÖNLEME GÜNÜ

Sağlık Yayın: 11 Eylül 2024 - Çarşamba - Güncelleme: 11.09.2024 08:55:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Uzm. Dr. Semih CANPOLAT

İl Sağlık Müdürü

İntihar, her yıl dünya çapında 700.000'den fazla gerçekleşen ölüm sayısıyla büyük bir halk sağlığı sorunudur. Her intiharın geniş kapsamlı sosyal, duygusal ve ekonomik sonuçları vardır ve dünya çapında bireyleri ve toplulukları derinden etkilemektedir.

2024-2026 Dünya İntiharı Önleme Günü'nün üç yıllık teması "İntiharla İlgili Anlatıyı Değiştirmek" ve harekete geçme çağrısı "Konuşmaya Başlayın" dır. Bu tema, damgalamayı azaltmanın ve intiharları önlemek için açık şekilde yapılan konuşmaları teşvik etmenin önemi hakkında farkındalık yaratmayı amaçlamaktadır. İntiharla ilgili anlatıyı değiştirmek, bu karmaşık konuyu nasıl algıladığımızı dönüştürmek ile sessizlik ve damgalama kültüründen açıklık, anlayış ve destek kültürüne geçmekle ilgilidir.

Harekete geçme çağrısı, herkesi intihar ve intiharın önlenmesi hakkında konuşmaya başlamaya teşvik etmektedir. Ne kadar küçük olursa olsun her konuşma, destekleyici ve anlayışlı bir topluma katkıda bulunur. Bu hayati önemdeki konuşmaları başlatarak engelleri ortadan kaldırabilir, farkındalığı artırabilir ve daha iyi destek kültürleri yaratabiliriz.

Bu tema ayrıca politika yapımında intiharın önlenmesi ve ruh sağlığının önceliklendirilmesi ihtiyacını vurgulayarak ilgili kamu kurum kuruluşlardan, STK’lardan harekete geçmesini talep etmektedir. Anlatıyı değiştirmek, ruh sağlığına öncelik veren, bakıma erişimi artıran ve ihtiyaç sahiplerine destek sağlayan politikaları savunmayı gerektirir.

Dünya İntiharın Önlenmesi Günü (WSPD), 2003 yılında Uluslararası İntiharın Önlenmesi Derneği tarafından Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ile birlikte kurulmuştur. Her yıl 10 Eylül günü temasıyla, konuya dikkat çekmeyi, damgalanmayı azaltmayı ve kuruluşlar, hükümetler ve halk arasında farkındalığı artırmayı, intiharların önlenebilir olduğu yönünde tek bir mesaj vermeyi amaçlamaktadır.

Batman İl Sağlık Müdürlüğü olarak Halk Sağlığı Haftasında kurulan sağlık stantlarımızda, 10 Eylül İntiharı Önleme Gününde ve Eylül ayı boyunca “İntihar Hakkında Önyargıyı Değiştirmek” temasıyla vatandaşlarımızı bilgilendirerek, broşürleri, afişleri gibi farkındalık materyalleri dağıtılacaktır.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.