"1 Yılda yumurtaya yüzde 110 zam geldi"

1 Yılda yumurtaya yüzde 110 zam yapıldığını bildiren yumurta tüketici ile satıcıları, zamma tepki göstererek, yetkililerin buna çözüm bulmasını istediler.

Gündem Yayın: 24 Temmuz 2018 - Salı - Güncelleme: 24.07.2018 18:52:35
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

"YUMURTA ZAMMI ORGANİZELİDİR"

Protein ve besin değeri bakımından önemli bir ürün olan yumurtaya bir yıl içerisinde yüzde 110 civarında zam yapılmasına yumurta tüketicileri ile satıcıları tepki gösterdiler. Batman'da toptan yumurta satıcılığı yapan Ziya Ulhak Yamaç, yumurta fiyatlarındaki artışın üretici birliklerinin yönlendirmesiyle yapıldığına dikkati çekti. Yamaç, "Türkiye'de yumurta, tüketimden daha fazla üretiliyor. Üretim fazlasından dolayı üretici birlikleri, devlet yetkililerine ağlayarak yumurta ihracatında devletten yüzde 35 destek alıyorlar. Devlet 'Yumurta ihracatına verilen desteği kaldırıyorum.' derse yumurta fiyatları hemen yüzde 90 düşer. Fakat daha böyle bir açıklama yapılmadı. Burada en fazla zarar gören, vatandaşlar ve devlettir. Devlet bunlara karşı bir şey yapmamakla güven kaybı yaşıyor. Bu, kabul edilemez bir durumdur" dedi. Tüketicilerin bu duruma tepki gösterdiklerini dile getiren Yamaç, şunları söyledi: "Yumurtada meydana gelen zamlar aynı şekilde soğan, patates, domatesin yükselişi gibidir. Araştırmalarımıza göre, organize bir şekilde yükseltildiği ortaya çıkmaktadır. Doğrudur, maliyetler var. Döviz artışından kaynaklı üretici maliyetlerinde artış var fakat döviz yüzde 35 artmışsa yumurta yüzde 100'ün üzerinde bir yükseliş yaşamış. Bunun nasıl olduğunu araştırdığımız zaman Türkiye'de üretici birlikleri çok iyi bir şekilde örgütlenmiş. Normalde bu üretici birliklerinin örgütlenmesi üretimi artırma, maliyeti düşürmek ve kaliteli üretim yapılmasına yönelik olmalı. Bunlar serbest piyasa kurallarına aykırı olarak fiyatlarda spekülasyon, üreticiyi korkutma, üreticiyi fiyatta yönlendirme gibi şeyler yapıyor. WhatsApp grupları kurarak, bu gruplar üzerinden tüm üreticileri kaydediyorlar. Üreticileri bu şekilde fiyatlarda yönlendiriyorlar. Fiyatlarını haftalık olarak web sitelerinden açıklayarak, fiyatların daha fazla artmasını sağlıyorlar."

“YÜZDE 100 ARTMASI KABUL EDİLEBİLİR DEĞİL"

Yumurta fiyatlarının organizeli bir şekilde arttığının Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine de yansıdığını bildiren Yamaç, "TÜİK, üretici enflasyonunun yüzde 20 olduğunu, tüketici enflasyonunun ise yüzde 15 olduğunu açıkladı ama bu ürüne ve diğer ürünlere baktığımızda yüzde 100'ün üzerinde bir artış var. Bu artış tüketici tarafından çok sert bir tepkiyle karşılanmaktadır. Üretici birlikleri de çok güçlü olduğu için birlik olarak bazı haber ajanslarını çağırıp, bu haber ajanslarına özel haber yaptırarak, bu fiyatlardan bile daha çok zarar ettiklerini söylüyorlar. Kesinlikle bunun gerçekle alakası yoktur. Çok yüksek kazanç ve haksız kazanç elde ediyorlar. Bir yılda yumurtada yüzde 110 zam yapıldı. Bu zam direkt olmadı. Bu aşama şu şekilde gerçekleşti: Birlikler, WhatsApp gruplarında üreticileri zihinsel olarak bu fiyata alıştırdılar, korkuttular, bilgi verdiler, umut verdiler. Ondan sonra web sitelerinden fiyat açıklamak suretiyle 3-4 haftalık zaman diliminde fiyatları bu seviyeye çıkardılar. Mevcut yöneticiler, yüksek fiyatlar açıklayarak bundan haksız bir şekilde yararlanmaya çalıştılar" ifadelerini kullandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.