Ilısu Baraj gölündeki su seviyesi yükseldi

Ilısu Baraj gölündeki su seviyesi yükseldi

Yaşam Yayın: 30 Mayıs 2023 - Salı - Güncelleme: 30.05.2023 14:21:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Devlet Su İşleri tarafından yapımı tamamlanan Ilısu Prof. Dr. Veysel Eroğlu Barajı ve HES’te su tutulmasıyla Hasankeyf’teki su yüksekliği kimi yerlerde 60-70 metreye ulaştı.

DELİKLİTAŞ MAĞARASINI TEKNE İLE GÖRME FIRSATI BULUYORLAR

Suyun yükselmesiyle birlikte turistler, birçok yeni tarihi yeri de görme fırsatı buldu. Yerli ve yabancı turistler 12 bin yıllık ilçenin güzelliklerini tekne turlarıyla keşfediyor. İlçe merkezindeki tarihi ve turistik yerleri ziyaret eden yerli ve yabancı turistler, limana gelerek teknelerle baraj gölüne açılıyor. Baraj gölünde yaklaşık 1 saat süren yolculuk sırasında Hasankeyf Kalesi yakınındaki suyla dolan Şaab Vadisi, Dere Vadisi, Saha Vadisi, Arı ve Kelebek Vadisi’ni teknelerle geziyor. Daha sonra suyun yükselmesiyle tekneyle gidebildikleri Deliklitaş Mağarasına ulaşan turistler zaman geçiriyor. Tekne kaptanlarından Mutlu Kutlu, Hasankeyf'in yaklaşık 12 bin yıllık tarihi bir geçmişe sahip olduğunu söyleyerek, "Tekne turuna çıktığımızda toplam dört vadiye giriyoruz. Başta girdiğimiz Dere Vadisi, ondan sonra Arı ve Kelebek Vadisi, Şaab Vadisi, Saha Vadisi bir de suyun yükselmesiyle Deliklitaş Mağarasına geliyoruz. Mağaranın bir özelliği, Süryani Mağarası diye de geçiyor olması. Avrupa'dan gelen misafirleri buraya getirip bu mağarayı görmesini sağlıyoruz. Genelde Almanya'da kalan Süryani ve Yezidi gibi gurbetçilerimiz gelip bu mağarayı ziyaret ediyor. Gelen misafirlerimiz genelde özel tekne kiralayıp bu mağarayı ziyaret ediyor. O şekilde saatlik, günlük tura çıkıyorlar” diye konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.