Zihinsel engellilerin yaşadığı sorunlar konuşuldu

HÜDA PAR Merkez İlçe Başkanı M. Şerif Durmaz, zihinsel engelli bireylere karşı toplumun tümünün üzerine düşeni yerine getirmesi gerektiğini söyledi.

Yaşam Yayın: 07 Kasım 2019 - Perşembe - Güncelleme: 07.11.2019 17:04:42
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

HÜDA PAR Batman Merkez İlçe Başkanı M. Şerif Durmaz beraberindeki heyetle, zihinsel engelli bireylere yönelik faaliyet yürüten özel bir rehabilitasyon merkezini ziyaret etti.  Durmaz ve beraberindeki heyeti, merkezin müdürü ve yöneticileri karşıladı. Ziyarette, zihinsel engellilerin yaşadığı sorunlar ve bu sorunların çözümü için atılması gereken adımlar konuşuldu. Ziyaret sonrası yaptığı açıklamada, zihinsel engelli bireylerin diğer engelli bireylere göre daha farklı sıkıntı ve sorunlar yaşadığının altını çizen Durmaz şunları dile getirdi:  “Hayatlarını daha rahat sürdürebilmeleri için bu kardeşlerimize yardımcı olmak ve toplum arasında bir farkındalık oluşturmak için muhtelif çalışmaların ve yapılması ve gerekli adımların atılması gerekmektedir. İhtiyaçlarını karşılayabilecek seviyeye gelmeleri, hem onlar hem de aileleri için önem arz etmektedir. Bu konuda alacakları eğitim çok önemlidir. İlimizdeki özel rehabilitasyon ve destek eğitim merkezleri bu konuda önemli bir misyon yüklenmişlerdir. Tabi bir bütün olarak özellikle de duyarlı ve hassasiyet sahibi kişiler olarak bizler zihinsel engelli kardeşlerimize karşı üzerimize düşeni yerine getirmeliyiz.  Özellikle ilgili kurumlar, zihinsel engelli aileleri başta olmak üzere toplumun genelini bu bireylere karşı daha duyarlı olma konusunda bilinçlendirmelidirler. Aileler ve toplum bilinçlendikçe, sıkıntılar da o derece azalacaktır.”

“MEVCUT OKULLAR İHTİYACI KARŞILAMIYOR”

Özel gereksinime ihtiyaç duyan bireylerin yaşlarına bakılmaksızın onlara basit sorumluluklar verilmesi gerektiğine değinen Durmaz, “Okulda öğretmenler, ev ortamında veliler, iş yerlerinde patronlar onları bu konuda eğitmelidirler. Verilecek görevler, onlarda sorumluluk bilinci oluşturacaktır. Böylece bu bireylerin birçok konuda gelişmesine vesile olunacaktır. Mesela bir başarı elde ettiklerinde, iyi bir iş yaptıklarında o işi alışkanlık haline getirmeleri için teşvik edilmeli ve mutlaka ödüllendirilmelidirler. Bu davranışın o bireye pozitif olarak katkı sağlayacağı göz ardı edilmemelidir. Dezavantajlı olan zihinsel engelli bireylerin daha başarılı ve daha uyumlu olmaları için çevrelerindeki kişilerin onlara yardımcı olması gerekmektedir. İlimizde zihinsel engellilere yönelik devlet okullarının ve bu okullarda özel sınıfların olması sevindiricidir. Yaptığımız görüşmelerde, mevcut okulların ihtiyacı karşılamadığı ortaya çıkmıştır. O yüzden orta ve ağır düzeydeki zihinsel engelliler için yeni okulların açılması, zihinsel engelli bireyleri ve aileleri sevindirecektir. Umuyoruz ki bu konuda gerekli girişimler yapılır” diye konuştu.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.